Klokken 17 fredag ble det franske satiremagasinet Charlie Hebdo sluppet hos Narvesen Continental i Oslo, og etter mindre enn tre kvarter var det utsolgt.

Ifølge Reitan Convenience har butikken fått 170 eksemplarer, og disse ble lagt ut for salg klokken 17 fredag.

- Jeg kjøpte det for å støtte ytringsfriheten i et moderne samfunn, sa den aller første kjøperen. Hun ville kun oppgi fornavnet sitt, Maria, til Dagens Næringsliv.

Flere andre i køen ville ikke si hva de het, og avviste høflig å la seg intervjue.

Lang kø

Det var lange køer utenfor Narvesen-butikken ved Continental fredag ettermiddag.

- Jeg har stått i kø i 50 minutter. Jeg gikk forbi, og visste hva som kunne skje, sier Oddvar Skogseth.

Ifølge Skogseth hadde enkelte stått i kø siden klokken 11 i formiddag for å sikre seg et eksemplar av denne spesielle utgaven av det satiriske ukemagasinet Charlie Hebdo. Utgaven har vært i salg i Frankrike fra onsdag, og magasinet ble revet fra hyllene.

Køen vokste etterhvert, og strakk seg 50 meter nesten ned til Klingenberg kino fra Karl Johan. Foto: Berit Roald/Scanpix
Køen vokste etterhvert, og strakk seg 50 meter nesten ned til Klingenberg kino fra Karl Johan. Foto: Berit Roald/Scanpix (Foto: NTB scanpix)

- Jeg er nysgjerrig på innholdet. Jeg har sett en del av tegningene allerede, og de er festlige, sier Skogseth.

Utenfor Narvesen-butikken sentralt i Oslo henger det nå plakater der det opplyses at det er kun er ett eksemplar per person.

Nysgjerrig

Forsiden til den første utgaven etter terrorangrepet onsdag i forrige uke viser profeten Muhammed med en tåre i øyekroken. Han holder et skilt med påskriften «Je suis Charlie», og over ham lyder overskriften «Alt er tilgitt».

- Nå kommer vel Ubaydullah Hussain hjem til meg i morgen, spøkte Skogseth, da han som en av de første hadde sikret seg et eksemplar av Charlie Hebdo.

- Jeg har stort sett lest det som har vært skrevet om saken, og det er utrolig hvilke reaksjoner utgivelsen har skapt. Det skuffer meg at også andre utenfor islam, som den katolske kirken i Norge, reagerer. Vi må vise at vi er annerledes og bør tåle å bli harselert med noen hver av oss, sier han.

Charlie Hebdo har vanligvis et opplag på 60.000 eksemplarer, men denne gangen skal det trykkes i fem millioner og eksporteres til en rekke land. Det er også snakk om å oversette det til andre språk enn fransk.

- Det blir litt spesielt å ha denne utgaven, sier Skogseth.

Tolv personer ble drept i angrepet mot Charlie Hebdos redaksjonslokaler, deriblant fire av bladets mest kjente tegnere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.