DNB var ivrig støttespiller da Christen Sveaas kjøpte seg opp i Orkla i 2000. Under en lunsj med daværende DNB-sjef Svein Aaser, fikk Sveaas en milliard kroner ekstra over bordet. 

- Det skulle jeg aldri ha gjort, sier Sveaas i dag.

Maktkamp

I boken ”Visst faen er det personlig”, som lanseres i dag, beskriver forfatter Odd Harald Hauge maktkamper i Orkla gjennom flere tiår.

Våren 2000 begynte Christen Sveaas å kjøpe seg opp i Orkla, som da hadde vært ledet av den mektige Jens P. Heyerdahl i over 20 år, med sikte på å kaste Heyerdahl.

Sveaas fikk god hjelp av DNB til å kjøpe seg opp i både Orkla og Storebrand, også fra DNB-sjefen personlig.

Lunsj på kontoret

- Det var under en lunsj med Svein Aaser på hans kontor at jeg fikk låne en milliard ekstra, sånn over bordet. Det skulle jeg aldri ha gjort, sier Sveaas i boken.

Orkla-raidet ble ledet an av Sveaas, men fikk støtte av en rekke aksjonærer, ikke minst Stein Erik Hagen, Johan Andresen, daværende Storebrand-sjef Åge Korsvold og Folketrygdfondet.

I boken tar Sveaas «æren» for å være den som kastet Heyerdahl. Etter mange runder kom han inn i styret, der både administrasjon og ansatte mente at han var styremedlemmet fra helvete. Ifølge boken moret Sveaas seg over å konsekvent komme først på styremøter og demonstrativt innta stolen Heyerdahl hadde brukt i mange år. 

Aksjesmell

Selv fikk Sveaas et voldsomt press da aksjemarkedet falt kraftig i 2002, og han ble tvunget av DNB til å selge aksjer i både Orkla og Storebrand, med store tap.

-Det var jeg som ble kvitt Heyerdahl. Det kostet meg en milliard, men det var det verdt, sier Sveaas i boken.

Til DN sier Sveaas at flere mente det var nære på at kampen om Orkla hadde veltet ham overende.

-He-he, en bank eller to mente nok at det var ganske nære. Litt likviditetsmanko, om ikke substansmanko, var jo et faktum, sier Sveaas.

Les også:

Asia i dag: Full krise hos Samsung

Stormberg-sjefen i video til ansatte: Vil ha syke på jobb

Sveaas tullet med orklasjefens stol på styrerommet: - Det skulle jeg aldri ha gjort

I morgen kunne Arbeiderpartiet overtatt regjeringsmakten alene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.