Christian Ringnes' eiendomsselskap Grand Hotel gikk med 71 millioner i overskudd ifjor. Hotelleiendommen innkasserte et konsernbidrag på 51 millioner kroner til Ringnes-eide Eiendomsspar.

I løpet av de seks siste årene har Ringnes-selskapet dermed fått ut over 200 millioner fra Grand-kvartalet.

- Leieinntektene kommer fra butikk, kontor, hotell og restaurantvirksomhet. Vi er glade for at de tre førstnevnte utviklet seg positivt gjennom fjoråret, skriver Ringnes i en e-post til DN.

- Vår fineste eiendom

Ifølge bransjenettstedet nenyheter.no er Grand-kvartalet den klart mest innbringende eiendommen til Ringnes målt i årlige leieinntekter.

Kvartalet gir nesten dobbelt så høye leieinntekter som Tjuvholmen Allé 1-5, som troner nest øverst på lista.

Men selv om de årlige leieinntektene er på nærmere 90 millioner, er ikke Grand-kvartalet den mest lønnsomme investeringen, ifølge Christian Ringnes.

- Grand blir aldri en av våre mer lønnsomme investeringer, til det er bygningsmassens vedlikeholds- og oppgraderingsbehov for høyt. Men det er vår fineste eiendom, og vi er meget stolt over å få eie og videreutvikle den.

Ringnes tar ekstrem opprydning

Driftsselskapet som inntil nylig har drevet hotellet, tapte derimot 20 millioner på Grand ifjor.

Hotellbygget har i mange år vært leid ut til Rica som har drevet hotellet. DN har tidligere skrevet at de samlede driftstapene for Grand Hotel har vært på 50 millioner kroner i løpet av de siste tre årene.

Tidligere i år gikk Christian Ringnes selv inn på driftsiden sammen med Sundt-familien. Nå blir hotellet drevet gjennom en ny selskapsstruktur under hotellkonsernet Pandox der Ringnes og søsknene Helene (34) og Christian (37) Sundt eier 50/50.

Det er spesielt restaurantdriften som har skilt seg ut i negativ retning i driften av hotellet.

Grand Café omsatte for 44 millioner kroner ifjor og tapte nær 20 øre for hver omsatte krone. Overnatting og kurs/konferanse har vært drevet lønnsomt eller gått i null de siste årene.

Etter overtagelsen har Pandox startet en massiv opprydning og effektivisering som førte til at ærverdige Grand Café nå legges ned.

- Når vi nå skal investere 135 millioner kroner i en omfattende oppgradering av hotellet, må vi også ha et grunnlag for lønnsom drift. Det har vi dessverre ikke på Grand Café, påpekte Pandox-direktør Helge Krogsbøl etter overtagelsen.

Ringnes påpeker overfor DN at leieinntektene fra Grand Café ikke har gitt god nok avkastning.

– Leienivået vi har hatt på Grand Café er det laveste vi har i våre mange restauranter og har ikke gitt ikke tilfredstillende avkastning på denne delen av Grand eiendommen, poengterer Ringnes.

Redusert gjeld

Eiendomsselskapet Grand Hotel har de siste årene redusert den langsiktige gjelden til 117 millioner kroner. Eiendommen har en bokført verdi på nærmere 200 millioner kroner.

Den fremtidige bruken av lokalene til Grand Café er fortsatt ikke avgjort, ifølge Ringnes.

– Grand er en så viktig eiendom både for oss og for Oslo at vi vil være oss vårt ansvar bevisst.

 

Se mer om siste servering på Grand Café på DN Play:

Grand Cafe stenger dørene
Grand Cafe stenger dørene etter 141 år.
00:58
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.