Colombias president Juan Manuel Santos erkjenner at FARCs ensidige våpenhvile er overholdt. Han belønner geriljaen med å stanse alle luftangrep i en måned.

FARC-geriljaen, som i to år har forhandlet med regjeringen om fred, erklærte i desember en ensidig våpenhvile uten tidsbegrensning.

– For å fremskynde nedtrappingen av konflikten, har jeg besluttet å beordre forsvarsdepartementet og de væpnede styrken om å stanse bombardementene av FARCs leirer i en måned, sier president Juan Manuel Santos i en fjernsynssendt tale tirsdag.

Geriljaen har gjentatte ganger tatt til orde for en tosidig våpenhvile som en del av fredsprosessen, men Colombias president har avvist kravet blankt.

Over 200.000 døde

Presset på Bogota har økt betraktelig de siste månedene.

– Med hensyn til den ensidige, ubegrensede våpenhvilen kunngjort av FARC 18. desember, må vi anerkjenne at de har overholdt den, erkjente presidenten i tirsdagens tale.

Borgerkrigen i Colombia har vart i over 50 år, kostet 220.000 mennesker livet og drevet millioner på flukt. Fredssamtalene åpnet i Oslo i 2012, og partene har nå forhandlet i Cubas hovedstad Havana i over to år. Norge og Cuba har rollen som tilrettelegger for forhandlingene.

Regjeringen og geriljaen har blitt enige på en rekke stridsområder, men en endelig avtale har foreløpig uteblitt.

Største gerilja

FARC hadde før desember erklært våpenhvile en rekke ganger tidligere, men den siste skilte seg ut ved at den manglet en tidsbegrensning.

FARC er Colombias største gerilja med rundt 8.000 soldater. Den langt mindre geriljaen ELN er ikke en del av fredsforhandlingene i Havana, men gruppen har sagt seg villig til å innlede samtaler med regjeringen. FARC har bedt ELN slutte seg til våpenhvilen fra desember.

Fredsdemonstrasjon

Sist helg marsjerte flere tusen mennesker i hovedstaden Bogota og en rekke andre byer med krav om en slutt på borgerkrigen. «Vi skal forandre historien», var blant parolene.

Mange menneskeliv er spart som følge av at FARC-geriljaen og myndighetene i Colombia satte seg ved forhandlingsbordet i november 2012. Sist måned anslo en colombiansk tankesmie at nærmere 5.000 drepte eller sårede soldater ble unngått som følge av dialogen.

Freds- og forsoningsstiftelsen baserer anslaget på at antall FARC-angrep i fjor falt med 40 prosent sammenlignet med året før. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.