Colombianske medier meldte tidligere onsdag at partene var ventet å offentliggjøre enigheten om en varig våpenhvile i Havanna, der fredsprosessen startet i 2012.

Presidenten Juan Manuel Santos skal reise til Cuba torsdag for å kunngjøre enigheten sammen med FARC, ifølge nyhetsbyrået AP.

FARC-geriljaen bekrefter at bare ett punkt gjenstår før avtalen om en endelig våpenhvile er i mål.

– Avtalen er nesten ferdig, det er kun ett punkt som gjenstår, sa FARC-forhandler Pastor Alape til nyhetsbyrået AFP onsdag.

Krigens siste dag

Hans kollega Carlos Lozada skrev på Twitter at «torsdag 23. juni annonserer vi krigens siste dag».

Cuba har sammen med Norge spilt en avgjørende rolle som tilrettelegger i forsøket på å få en slutt på et halvt århundre med væpnet konflikt i Colombia. 260.000 mennesker har mistet livet, og 45.000 er savnet, ifølge offisielle tall.

President Juan Manuel Santos sa nylig at han håper en endelig våpenhvileavtale som rydder veien for en fredsavtale i landet, kan komme på plass i løpet av uken.

Santos ba tirsdag forhandlerne om en «siste innsats» for å få på plass de siste punktene i fredssamtalene mellom regjeringen og FARC-geriljaen.

– Jeg ber Gud gi oss styrke til å sluttføre avtalen, forhåpentligvis denne uken, for vi er nå svært nær, sa presidenten i en tale.

Folkeavstemning

Samtalene har pågått i flere år, og Santos håper at en endelig fredsavtale kan bli underskrevet innen 20. juli, når Colombia feirer sin uavhengighet fra Spania.

– Hvis forhandlerne gjør en siste innsats for å komme i havn på de avgjørende punktene, våpenhvile og slutt på fiendtlige handlinger, vil vi ha tatt avgjørende skritt i retning av å oppnå fred, sa Santos.

Straks fredsavtalen er klar, må den etter planen godkjennes av colombianerne gjennom en folkeavstemning. (©NTB)

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.