Coop har i mange år slitt med å tjene penger på Østlandet, hadde det ikke vært for svenske supermarkeder ved grensen.

Coop Øst har i løpet av seks år blitt tilført 330 millioner kroner fra supermarkedene på andre siden av svenskegrensen. Uten overskuddene til Grensemat, ville situasjonen sett langt verre ut for Coop Øst.

Coop Øst eier halvparten aksjene i det svenske selskapet Grensemat som står bak Maximat og Nordby Supermarket og fikk i fjor ut en resultatandel på 45 millioner kroner som har bidratt til å dekke underskuddet til Coop-butikkene fra Halden i sør til Kongsvinger i nord.

Les også:
Ica-topp mener Coop trenger en revolusjon
Kvitter seg med supermarkedkjede

I fjor var imidlertid ikke svenskebidraget stort nok, og Coop Øst endte med et underskudd på 72 millioner kroner. Omsetningen til Coop Øst var i fjor på 5,4 milliarder kroner.

Tungt for Coop Øst

Ved inngangen til 2015 var den bokførte egenkapitalen nede i 14,7 millioner kroner for Norges største samvirkelag. Laget sitter riktig nok med eiendomsverdier og aksjeposten i Grensemat som ikke fullt ut gjenspeiles i balansen, men gjennom en tiårsperiode har Coop Øst ikke tjent penger og var avhengig av krisehjelp fra Coop Norge.

– Vi har fra styrets side tatt resultatutviklingen på alvor og har valgt å rydde opp i en del forhold. Det blir for detaljert å gå inn på hvor vi har gjort avsetninger, sier styreleder Torill Johnsen.

Coop Øst har de siste to årene investert tungt i 20 nye Coop Extra butikker.

Les også (krever innlogging): Coop Extra vokser mest

Fjorårsregnskapet viser at Coop Øst måtte ta nedskrivinger på 45 millioner kroner driftsløsøre og data i butikker og har satt av 10 millioner kroner i fremtidige tap på to butikker.

– Hvilke butikker har vært feilslått?

– Det er ikke noe som har vært feilslått. Vi har gjort avskrivninger og nedskrivninger for at regnskapene skal vise en realisme. I våre regnskaper finner du ikke luft og kun reelle verdier, fordi vi gjør nedskrivinger og avskrivinger hvert år.

– Hvorfor ble det så gjort avskrivinger på 45 millioner?

– Både Obs Løren og butikken Mattis i Tistedal skal avvikles innenfor en kort tidshorisont og de tap det fører til er avskrevet. Det er slik vi gjør hvert år i tråd med anbefalninger vi får etter en vurdering av butikknettet og etter samme prinsipp som tidligere år.

Les også: Ble ofret i hemmelig restehandel

– Så det er hverken gjort dårlige disponeringer eller gjort for høye verdifastsettelser tidligere?

– Det er mer for å informere om aktivitetene vi driver med, og så justerer vi kursen etterhvert, svarer Johnsen.

Skal få drahjelp fra Ica

Coop Øst ble ved nyttår fusjonert med Coop Østafjells som har hatt hovedkontor på Hønefoss.

Styreleder Torill Johnsen mener fusjonen med Coop Østafjells vil gi Coop Øst bedre slagkraft.

For å styrke Coop på Østlandet har Coop Norge gjennomført et oppkjøp av Ica Norge.

– Jeg tror kombinasjonen av de eksisterende Coop-butikkene og Ica-butikkene som Coop Norge overtok vil gi oss et bedre grunnlag på Østlandet.

Både Coop og Ica har de siste årene slitt med fallende markedsandeler.

Se video: Master i finans og mester i Youtube

Master i finans og mester i Youtube
Sara (28) er den første i landet som har rundet én million abonnenter på Youtube.
02:08
Publisert:
 

Les også:
NHO-direktør om oljesmellen: - Skjer overraskende fort
Skjønnhet ble katastrofe
Derfor trenger ikke Saudi-Arabia oljepris over 70 dollar fatet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.