I forrige uke skrev Dagens Næringsliv at tidligere redaktør i Costume, Vanessa Rudjord (39), hadde tatt flere bilder fra internasjonale billedbyråer for å bruke på sin egen blogg.

På grunn av dette ble hun diskvalifisert fra bloggkonkurransen Vixen Blog Awards og senere prisutdelingen til motebladet Costume, hvor Rudjord var redaktør i ni år frem til ifjor sommer.

Listen over alle de nominerte bloggerne er nå fjernet fra nettsidene til Costume med melding om at «listen revideres».

Rudjord syntes dette var overraskende og mente Costume kastet stein i glasshus.

– Jeg skjønner at det er mange som har behov for å vise et tydelig standpunkt rundt dette i media, men da er det viktig å ha feiet for egen dør først. Når det gjelder Costume, har de, for å parafrasere Rune Rudberg, «mye verre bilder hjemme», sa Rudjord til DN.

Costumes sjefredaktør, Hege Aurelie Badendyck, understreket at nominasjonslisten skulle fryses.

– Deretter kommer vi til å gå gjennom hele listen og eventuelt fjerne de som blant annet ikke har fulgt opphavsretten, sa Badendyck.

Tar bilder fra fotografer

En gjennomgåelse DN har gjort over Costumes egne bloggere, som også er nominert til prisen «Årets blogger» på Costume Awards» i januar, viser at også dets egen skjønnhetsredaktør, Hélène Andersen, bryter flere fotorettigheter på sin egen blogg.

Andersen driver bloggen «Hélènes univers» på Costumes egne nettsider, og har flere ganger publisert bilder fra etablerte fotografer og internasjonale billedbyråer.

I en epost skriver Andersen at hun nylig forlot sin stilling som skjønnhetsredaktør, og at alt innholdet på bloggen vil trekkes tilbake fra Costume.no. Etter at DN tok kontakt er bloggen blitt fjernet fra Costumes nettsider.

– Bloggen vil gjenoppstå med nye retningslinjer på en annen plattform på nyåret. Da vil bloggen ha en ny profil og den vil følge gjeldende journalistiske retningslinjer for kreditering av bilde og innhold, skriver hun.

Andersen ønsker ikke å kommentere hvilke retningslinjer som ligger til grunn for tidligere billedbruk, da hun ikke lenger er en del av redaksjonen.

– Vil bli ettergått

Forlagsdirektør i Bonnier, Gry Bjørhovde, skriver i en epost til DN at de vil undersøke billedbruken hos Costumes bloggere nærmere.

– Dersom det er publisert bilder der som vi ikke har rettigheter til gjennom våre billedavtaler, er det selvsagt veldig uheldig, likeledes om det ikke er fotobyline på bilder vi har adgang til å bruke. Dette blir nå ettergått, skriver hun.

Bjørhovde skriver at de har løpende dialog med sine bloggere og at de tar lover og regler på alvor.

– De avtalene vi har med hver enkelt, tar for seg opphavsretten i et eget punkt. Nylig hadde vi også et skreddersydd «jus-seminar» for bloggerne våre med fokus på markedsføringsloven, merking etc., så vi erkjenner absolutt vårt ansvar for å jobbe i henhold til lovverket.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @marcushusby på Twitter.  Du kan også følge DN Etterbørs på Facebook

 

Se DNtv: Instagrambilder førte til suksessbedrift:

Instagrambilder førte til suksessbedrift
Bloggeren Julie Illona Balas har aldri drevet annen markedsføring enn Instragram og egen blogg.
02:19
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.