Utspillet fra mannen som ledet Cuba fra revolusjonen i 1959 til han overlot makten til sin da 77 år gamle lillebror Raul i 2008, kommer dagen før USAs utenriksminister John Kerrys historiske besøk på Cuba.

Kerry er den første amerikanske statsråden som setter fot i Havanna siden 1945 og skal gjennomføre en symboltung flaggheising ved USAs gjenåpnede ambassade.

Sist det amerikanske flagget vaiet over bygningen var 4. januar 1961, da USA brøt alle bånd med det kommunistiske landet.

Normaliserer

Etter lengre tids forhandlinger kunngjorde USA og Cuba i desember ifjor at de ville arbeide for å normalisere forholdet, og i april møttes Barack Obama og Raul Castro til samtaler.

29. mai 2015 fjernet amerikanerne Cuba fra sin liste over stater som angivelig støtter terrorisme, og 1. juli kunngjorde Obama at de diplomatiske forbindelsene skulle gjenopprettes.

Fidel Castro har fulgt det hele fra sidelinjen, men benytter Kerrys besøk til å minne om hva USAs over 50 år lange blokade har kostet cubanerne.

Rett på kompensasjon

- Cuba har rett på kompensasjon som tilsvarer det vi har tapt. Dette dreier seg om mange millioner dollar, noe vi i alle taler i FN har argumentert for og lagt fram dokumentasjon på, skriver Castro i et essay som står på trykk i flere cubanske aviser.

Fidel Castro går ikke i detalj på hva han mener USA skylder Cuba, og han nevner heller ikke Kerrys besøk.

USA krever på sin side erstatning fra Cuba for amerikanskeide eiendommer og andre verdier som ble beslaglagt etter revolusjonen i 1959. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.