Russland har inngått en avtale med Cuba om å gjenåpne en stor spionbase sør for Havana.

Basen i Lourdes, rett sør for den cubanske hovedstaden, huset under den kalde krigen nærmere 3.000 russere og var en av Sovjetunionens viktigste lytteposter mot USA.

– Det er inngått en rammeavtale, opplyser en russisk sikkerhetskilde, som dermed bekrefter det avisen Kommersant skrev etter president Vladimir Putins besøk på Cuba i forrige uke.

Mottiltak

Nyheten kommer samtidig med at USA og EU varsler skjerpede sanksjoner mot Russland, som følge av landets støtte til ukrainske separatister. Moskva kaller det uakseptabelt og varslet onsdag kveld mottiltak.

Da russerne stengte spionbasen i 2001, betegnet ledelsen i Kreml det som en goodwill-handling overfor USA.

Amerikanske tjenestemenn mente derimot at det var de høye kostnadene som førte til at basen ble nedlagt, og kilder i Washington stiller seg tvilende til om Russland virkelig akter å gjenoppta driften av spionbasen.

– Dette er propaganda, sier en amerikansk tjenestemann.

Cubakrisen

Basen i Lourdes ble opprettet i 1964, tå år etter Cuba-krisen da Sovjetunionen forsøkte å utplassere atomraketter på Cuba og USA satte ned foten.

I tiårene som fulgte ble spionbasen russernes viktigste lyttepost mot Vesten og fungerte også som kommunikasjonsbase for russiske skip.

Fra basen avlyttet russerne blant annet kommunikasjon til og fra vestlige ubåter og skip, samt satellittkommunikasjon.

Viktig beslutning

Ifølge Kommersant har det pågått en diskusjon om gjenåpning av basen i flere år, og denne har skutt fart i takt med at forholdet mellom Moskva og Washington har forverret seg.

Russiske forsvarsanalytikere ser på gjenåpning av spionbasen som en svært viktig beslutning.

– Man må huske at Russlands muligheter til å drive signaletterretning er relativt svak. Dette vil hjelpe, mener Ivan Konovalov ved Center for Strategic Trends Studies i Moskva.

Han anslår at rundt halvparten av all signaletterretning som ble innhentet fra USA under Den kalde krigen, ble skaffet til veie ved hjelp av spionbasen på Cuba.
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Fiasko for bilreform på Cuba

 

Putin kutter 90 prosent av Cubas gjeld