Så blir det sommer i år også: Et sikkert sommertegn er nemlig at Vestfossen Kunstlaboratorium og kunstnerisk leder Morten Viskum slår opp dørene til den gamle fabrikkbygningen i Øvre Eiker og åpner årets utstilling – som blir stående til høsten faller på.

Den svære teglstensbygningen pleide å huse Vestfos Cellulosefabrikk fra den ble grunnlagt i 1886 til den ble nedlagt i 1970 – en nedleggelse som for øvrig skapte stor debatt og ga opphav til det radikale teaterstykket «Svartkatten». I 2001 kjøpte Morten Viskum fabrikken, som hadde stått tom i en årrekke, og i 2003 åpnet han sitt senter for samtidskunst der.

Les også:
Landsmenn. 22 av kurator Demetrio Paparonis utvalgte kunstnere er italienske. To av dem er Barnaba Fornasetti og Valeria Manzi, som står bak installasjonen «Handmade». Foto: Nina Ansten

Mye forskjellig

Årets utstilling heter «Contemporary Chaos» og er satt sammen av den italienske kunstkritikeren og kuratoren Demetrio Paparoni. Han har fått med seg over 60 samtidskunstnere fra hele verden – skjønt det skal sies at hjemlandet Italia er tungt representert – og de stiller stort sett med ett verk hver.

Seks norske kunstnere er med: Vibeke Slyngstad, Espen Dietrichson, Lars Elling, Sverre Malling, Tjook og Kristoffer Myskja. Ifølge kunstlaboratoriet er utstillingstittelen «beskrivende for den visuelle opplevelsen som venter publikum»: et fireetasjers samtidskaos av stedsspesifikke installasjoner, fotografi, maleri, video og performance.

Les også:
Tung bør. Den spanske kustneren Bernardí Roig jobber gjerne med skallede, bemavede menneskeskikkelser, så også i «The man crushed by 250 kg of cocaine». Foto: Nina Ansten
Tingenes fall. Italienske Andrea Bianconis installasjon «A Charmed Life» er 15 meter høy og strekker seg over flere etasjer. Den inneholder blant annet sykkeldekk, dukker og damesko. Foto: Nina Ansten

Fire utstillinger

I tillegg til «Contemporary Chaos» i hovedbygningen viser kunstlaboratoriet «Noe maa gaa i stykker» i Galleri Star – ti bronseskulpturer skapt i et Stig Sæterbakken-inspirert samarbeid mellom Bjarne Melgaard og Sverre Bjertnes.

Frem til 12. august står dessuten «Østlandsutstillingen 2018» i utstillingshallen, før den avløses av «Truckene suser frem og tilbake».

* (Vilkår)

Vilkår