– De kommer ferdig utstyrt med absolutt alt, sier arkitekt Christian Sandberg Olavesen (37) i Vit as arkitekter.

Det er nemlig ikke sikkert det er lett å oppdrive husholdningsartikler som dopapir og oppvaskmiddel i en konfliktsone, som er et av stedene husene er tiltenkt.

Ecocube er en avlang container med alt integrert: seng, kjøkken, stue og bad. De fungerer som modulære hjem som kan spesialtilpasses etter behov. Ecocube kan leveres med rundt 40 ulike løsninger.

Målet er at arbeidere i konfliktsoner og flyktningleirer skal få et avbrekk og pusterom fra arbeidet, et sted for å mentalt koble av og opprettholde en hverdag.

Hjem hjemmefra

Vit as arkitekter, som består av Christian Sandberg Olavesen og Thor Hovland Austad, har utviklet containerboligene i samarbeid med ingeniører. De har inngått et løpende samarbeid med FN om at containerne kan shippes til kriseområder.

Til Etiopia, på grensen mot Sør-Sudan, hvor en stor flyktningleir oppsto på grunn av krisen i nabolandet, kom de to første Ecocubene 2016. Tilbakemeldingene fra arbeiderne i Verdens matvareprogram forteller om en mulighet for hverdagsfølelse i en krisesituasjon; en god seng å sove i, mulighet for å vaske klær samt eget kjøkken.

Grunntanken med Ecocube er å skape et «home away from home». Med smarte, arkitektoniske løsninger og integrerte møbler, blir «hjemmene» ferdigfabrikerte i Kina, før de fraktes til hjelpearbeidere.

Stabelbare

Containerhjemmene kan utstyres med solcellepaneler, vannfiltrering og vindmølle. Store vinduer slipper inn dagslys, mens et UV-filter holder varmen ute. Det samme gjør et airconditionsystem.

Boligene er transportable, og de kan flyttes og reetableres på nye steder på få dager. Skal de et sted over lengre tid, kan de kobles på vann og avløpssystemene der. Boligene kan knyttes sammen til små boligkomplekser, med terrasser og uteområder. De kan kobles i bredden og stables i høyden.

Arkitektene er opptatt av verdiskaping.

– Det handler om å hjelpe hjelperne, skape velferd for de ansatte.

*

Vilkår