På tampen av karrieren var han like kjent for drikkingen, knarkingen og Hollywood-vennskapet med Johnny Depp. Men grunnleggeren av den såkalte gonzojournalistikken var primært en politisk skribent, hvilket kommer tydelig frem i «Freak Kingdom: Hunter S. Thompson’s Manic Ten-Year Crusade Against American Fascism».

– Mannen kjempet alltid for rettferdighet, og stilte alltid maktmennesker til ansvar, sier forfatter Timothy Denevi (39).

– Og etter 2016 – da USA valgte en korrupt, fordomsfull, ignorant og potensielt verdensødeleggende president i Donald Trump – er det all grunn til å betrakte Thompsons arbeid med nye briller, hevder han videre.

Utenforskap

Virginia-akademikeren Denevi legger nemlig ikke skjul på at boken hans er fremprovosert av Trump-paradigmet. Mens Thompson kvesset sin satiriske, semisurrealistiske penn mot Lyndon B. Johnson og, særlig, Richard Nixon, er det naturlig å anta at han også ville gått i strupen på «The Donald».

– Selv om stilen hans ville vært annerledes i dag, ville vinklingen og gjennomføringsevnen vært den samme, mener Denevi.

– Han ville prøvd å posisjonere seg utenfor det resterende pressekorpset. Han ville ligget et skritt bak dansen Trump inviterer til, og derfra dokumentert hvordan mediene ofte gjør seg medskyldig i presidentens villedning av folket. Jeg tror han ville gjort alle oss andre en tjeneste i så måte.

Tett på fienden

– Ville uromomentet Thompson fått presseakkreditering i Washington?.

– Ja, for ikke glem at han først var mainstreamjournalist i minst et tiår. Han spilte etter reglene og skaffet seg kontakter på tvers av ideologi og interesser. Han var til og med kompis med Pat Buchanan, som var sentral i Nixons valgkampanje. Uansett hvor uenige de var, kunne de sitte sammen ved Watergate-bassengkanten og diskutere Amerikas tilstand over en krukke whisky, påpeker Denevi.

– Med andre ord ville han hatt like gode sjanser til akkreditering som nymotensjournalistene som typisk holder hus i Brooklyn og aldri har omgåttes konservative.

Omskrevet skribent. Hunter S. Thompson publiserte 18 bøker og utallige artikler i løpet av sin karriere. Timothy Denevi gjør gonzojournalistikkens far nyaktuell med boken «Freak Kingdom: Hunter S. Thompson´s Manic Ten-Year Crusade Against American Facism».

*

Vilkår