Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

<!-- Skateadelen -->

null

17. september 1989. Det regner i Stavanger. Det er finale i Norgesmesterskapet i skateboard - det første noensinne. Joachim Trier (15) ser på at banemannskapet tørker bort vannet fra asfalten. Han er nervøs - til tross for at han nylig ble kåret til Oslomester i street skate. Han har barbert hode. En svart t-skjorte med reklame for hjulmerket Gizmos. På avstand kan han minne om karakteren Philip, spilt av Anders Danielsen Lie, i filmen «Reprise» han skal lage 17 år senere.

 

På plass er de beste skaterne fra Bergen, Stavanger og Tønsberg. For første gang møtes submiljøer som har vaket i dypet under den elleve år lange forbudstiden i Norge. Det eneste landet i verden der skateboard har vært ulovlig. Det begynte på bortgjemte ramper i skoger. Fortsatte med skating på dispensajon gjennom foreninger, som det viktige miljøet rundt Frognerrampen bak Vigelandsparken.

I 1989 er skating både blitt lovlig - og kommers. Se og Hør har lansert eget skateboardmagasin. Og på tribunene i NM er det fullt av folk i pastellfarger, som nettopp har oppdaget de nye stjernene.

 

På plass er også Matias Faldbakken (16), som er kvalifisert fra Hamar. Flybilletter og hotellrom er betalt av Norsk Organisasjon for Rullebrett og Skateboardmagasinet. For Faldbakken er det ikke gode nyheter at han skal skate etter Alexander Kayiambakis (15), fersk Oslomester på stor rampe.

Fra drop-punktet kan han se Kayiambakis sveve i gul hjelm, og utføre perfekte «backside- og frontside airs».

Det blir bare niende plass på Faldbakken - i hans favorittgren. I street skate ender han derimot på sjetteplass, etter en overraskende grasiøs «kick flip».

Kayiambakis vinner stor rampe suverent - kanskje fordi konkurrent og kompis Øystein Greni ofret NM-kvalifisering til fordel for VM i Münster. Etterpå blir han intervjuet av NRK Sportsreveyen.

«Vert er den mest krevende grenen, fordi man har muligheten til å gjøre flest triks-variasjoner på en rampe», sier han.

 

På asfalten har Trier høyest fart og mest sikkerhet i triksene. Idet han gjør en perfekt «method air», stikker pekefingeren ut av en sort skinnhanske og peker mot himmelen.

De to vinnerne fra Oslo deler hotellrom. Men de blir ikke inne på rommet og feirer seieren med potetgull og brus denne natta. I stedet drar de på en «night session» med nye venner.

Alt de ville var å skate. Her er deres historier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les saken

 

Les saken

 

Les mer

 

Les saken

 

Les mer