Klar for å bruke minst 12.000 kroner på middag?

Tekst

Hvis svaret er nei, kan du like gjerne la være å ringe Terje Ness.

Den flytende mezzaninen i Terje Ness’ og makkeren Rune Pals nyåpnede restauranthus Onda på Aker Brygge har ambisjoner om to michelinstjerner. Onda legger listen skyhøyt – også for gjestene. Minst fire personer på bordet og en minimumsomsetning på 3000 kroner per gjest er det som skal til for å slippe gjennom døren. Selv etter at man har akseptert dette, kan regningen komme som en overraskelse.

Onda har Aker Brygges vakreste plassering, på en egen pir ut i Oslofjorden. Inne er følelsen av luksus total. På veggene henger store malerier av kunstneren Morten Viskum.

– Skal det være en aperitiff? Champagne?

Onda har selvsagt tre ulike champagner på glass. Salt og Pepper valgte det de antok var den rimeligste, en non vintage fra Cedric Bouchard. Til den ble de presentert spisekartet, en fyldig vinliste og en liten toast som appetittvekker.

 
Sjefen sjøl. På kjøkkenet denne kvelden sto Terje Ness selv og komponerte kveldens «chef’s menu» til 1995 kroner per person. Det finnes et lite utvalg retter a la carte også, samt en helt ellevill vinliste.

– Her har de det beste fra alle de viktige vinområdene, sa Pepper og bladde imponert. Prisene er deretter. Billigste champagne koster 2700 kroner, og hadde vært deilig til Ness’ blendende rekke av sjømat på menyen: Kamskjell med trøffel, sjøkreps, piggvar og hummer. Psyket ut av champagneprisene valgte Salt og Pepper en god, hvit burgunder istedet.

Kamskjell med trøffel, løk og en syrlig «sauce vierge» var en sann nytelse. Grillet sjøkreps med fenikkel var nydelig. Subtil, posjert piggvar med sevruga-kaviar var på den forsiktigere siden, men høydepunktene ventet fortsatt.

– Himmel og hav, dette var fantastisk.

Norsk hummer er utrydningstruet og fredet store deler av året. Terje Ness serverer den hardt grillet med en brutalt nedkokt skalldyrkraft med chili, lime og ingefær. Asjetten var drysset med fine smuler av korall, ifølge kelneren, og små flekker med jordskokkpuré kontrasterte og hevet retten til et himmelsk nivå.

– Noe av det aller beste jeg har spist, sa Pepper.

 
Toppen. Den eneste kjøttretten var rype, servert med foie gras i en rullade av savoykål. Mer foie gras i sausen, med den dype smaken av skogsopp. Det var ren nytelse, perfekt matchet av en kjølig rødvin fra Sør-Rhone. Seks strålende, franske oster ble servert med riesling eller herlig årgangsportvin fra øverste hylle. Desserten var en epleterte med vaniljeis og pæresorbet. Det hersker ingen tvil om Terje Ness’ kokkeevner. Det var et helstøpt måltid: luksuriøse råvarer, plettfri tilberedning og mye smør.

– Det er ikke cutting edge kokkekunst, som på Oscarsgate, eller intellektuelt som på Maaemo, men mer tilgjengelig og likevel helt i toppklasse, mente Salt.

Kanskje var det eneste feilskjæret at en appetittvekker av pasta med trøffel kom mens gjestene hadde hvitvin i glasset. Servicen var upåklagelig, men Salt og Pepper savnet en mer detaljert presentasjon av rettene. Og prisene.

Den virkelige testen for Onda ligger nemlig i regningen. Under måltidet snakker ingen om hva ting koster. Champagnen som ble servert til aperitiff viste seg å koste 390 kroner per glass, mer enn seks ganger polprisen (369 kr)! Portvinen kostet 345 og rieslingen 290 kroner glasset.

– Det hadde det kanskje vært fair å nevne prisene når vi er i det leiet, mente Salt.

Med sin knallharde prispolicy står Onda i fare for å bli et statussymbol for dem som har «fuck-you»-penger, mens den er uoppnåelig for de mange med stor matinteresse, men få tankskip i porteføljen. Den endelige regningen kom på 15.000 kroner for Salt, Pepper og to mer ungdommelige gjester. Det var et par tusenlapper mer enn Salt og Pepper hadde regnet med. Er man litt triggerhappy i vinlisten kan man lett bruke det dobbelte. Det var et strålende måltid. Onda er uten tvil en av Oslos aller beste restauranter, men scorer likevel lavt på hva du får igjen for pengene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.