Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Gullfunnet

Tekst
Alle foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

Alle foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

Gullsmed og designer Alma Grønli Geller (25) ble i høst første nordmann noensinne til å stille ut smykkene sine på Goldsmiths’ Fair i London, som én av 170 nøye utvalgte deltagere.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å søke i år, fordi jeg ikke følte jeg var klar, men en venninne fra skolen overtalte meg, sier Geller.

Den norske smykkedesigneren var nettopp blitt ferdig med en bachelor fra University for the Creative Arts i Rochester.

 – Du får ikke bare et brev. Du får en tykk pakke. Og på utsiden lyser gull-logoen til Goldsmiths’ Company. Det er et kvalitetsstempel, og jeg fikk masse selvtillit. Nå måtte jeg bare sette i gang og utvikle kolleksjonen.

Gjennom tre år som student hadde Geller dratt til Goldsmiths’ Fair for å titte på det beste fra britisk håndverksbransje. Nå på fjerde året stiller hun altså ut selv.

Hun hadde knapt rukket å flytte til London og registrere firmaet «Alma Sophia Design», før svaret kom i postkassen.

Time etter time i kjelleren til galleriet med det passende navnet «@Work» fordypet Geller seg i den kreative prosessen.

 – Inspirasjonen ligger i det å åpne noe for å se hva som er inni. Jeg startet med å utforske ulike former, kuttet dem på ulike måter og åpnet dem opp, forteller hun. 

I London presenterte Geller til slutt «The Square Collection» bestående av ringer, øredobber, halskjeder og armbånd i sølv. Smykkene tar utgangspunkt i firkanter, prismer og rektangler og danner geometriske, nærmest arkitektoniske former.

Geller vil at smykkene hennes skal være mer enn bare vakre å se på.

– Folk skal leke med dem.

 Hun fikk plass ved siden av Charmian Harris, som har deltatt på Goldsmiths’ Fair i 18 år. 

– Alma har ikke turt å fortelle dette selv, men professor Geoffrey Crossick, formann i Crafts Council, kjøpte noen av smykkene hennes her om dagen. Det finnes knapt noen større anerkjennelse, sier Harris med store øyne.

Crafts Council er Storbritannias øverste offentlige organ for synliggjøring av britisk håndverksdesign.

Geller bekrefter.

– Ja, han kom med kona, og kjøpte til privat bruk. De kunne ikke bestemme seg for hvilket av de to halskjedene mine de skulle kjøpe. De vurderte lenge og kjøpte til slutt begge to, sier Geller og smiler beskjedent.

Hun setter pris på spørsmål om hvordan smykkene er laget. I tillegg gleder det henne å se at den lekenheten i designet hun ønsket å skape, ser ut til å fungere.

– For eksempel har noen prøvd ringene og tittet på vennene sine gjennom den hule firkanten. 

almasophiadesign.com

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.