Englenes fjell

Tekst

Engelberg er blant Alpenes mest snøsikre områder og et virkelig frikjøringsparadis.

Fakta: <pre></pre>

D2s nye serie presenterer de fineste skistedene i verden akkurat nå

Med sin strategiske beliggenhet – midt i Alpene og bare en drøy time fra flyplassen i Zürich – er Engelberg et av de lettest tilgjengelige skistedene i Alpene. I nærheten finner du Laub og Galtiberg – to legendariske frikjøringsstrekninger hvis navn er som musikk i løssnøelskeres ører.

Stor eksponering i internasjonale skifilmer og -magasiner bidro til at Engelberg ble hausset opp for 10–15 år siden. Proffkjørere, filmfolk og fotografer stimlet sammen i landsbyen, og oppmerksomheten skapte en skilofferbølge som dabbet av da sveitserfrancen ble for dyr. Skiturismen, som var kommet fint i gang i kjølvannet av bomsene, fikk seg også en trøkk, men når sant skal sies var ikke den gamle klosterbyen klar for større turisme den gangen. Hotellene, skiheisene og restaurantene var gamle og mosegrodde.

Sakte, men sikkert har dette endret seg, og med satsing på nye hoteller, heiser og annen infrastruktur, har Engelberg vokst som skidestinasjon. Den største forandringen står svenskeide Ski Lodge Engelberg for. Niklas Möller og Eric Spångberg, to tidligere skibomser med sans for business og markedsføring, skjønte hva yndlingsstedet deres manglet: et enkelt, men strøkent hotell, med moderne kjøkken, god vinliste og skikyndig personale. På bare syv år er Ski Lodge Engelberg blitt skikjørerhotell nummer én i området, kanskje i hele Alpene. Stamgjestene blir stadig flere.

I dag er Engelberg en internasjonal skidestinasjon som lokker til seg plankekjørere fra hele verden. Kjøringen er fremdeles like god, og den genuine alpefølelsen, lukten av ku når man går bak bondegårdene på vei til afterski etter dagens siste tur, er der fremdeles.

Sted og Miljø
★★★★

Fakta: Reisen dit

▶ Swissair og SAS flyr direkte til Zürich. Fra Zürich, Bern eller Basel tar det litt over halvannen time med tog. Det går flere togavganger per dag til sentrum av Engelberg.
▶ 6-dagerspass kr 2730,-
▶ Sesongstart 25.10.
▶ Sesongslutt 31.05.

 

Engelberg
Skiheiser 22
Terrengparker 1

Høydeforskjell
▶ Fallmeter 1970 m
▶ Topp   3020 m
▶ Bunn   1050 m

Nedfarter 19
Km med nedfarter  82
▶ Lett 32 %
▶ Krevende 57 %
▶ Ekspert 11 %
Lengste nedfart 12 km


Fakta: <pre></pre>

Tips
Frikjøring

▶ Frikjøringen i Engelberg er lett tilgjengelig, og kan stort sett nås rett fra heisene, eller med en smule klatring. Engelberg er et fantastisk sted uansett om du er nybegynner utenfor løypene og vil føle deg frem på dine nye, brede ski, eller om du er en avansert skikjører på leting etter bratt og eksponert terreng.
▶ Galtiberg byr på en av Alpenes fineste frikjøringsturer: 2000 fallhøydemeter fra Titlis-isbreen ned til dalstrøket. Lei en guide, og kjør sikkert. Ta en øl på restaurant Wasserfall etterpå, mens du venter på bussen tilbake til Engelberg.
▶ Galtiberg er stort, og dessuten eksponert her og der, så hvis du foretrekker noe litt enklere anbefales Laub, Engelbergs mest kjente frikjøringsrute og en ordentlig alpeklassiker. Med drøye 1000 fallhøydemeter, bratt helning og enorme flater, er et par morgenturer i Laub perfekt oppvarming.
▶ Wendelücke er en stor opplevelse, en kort gåtur med skiene på skulderen fra avstigningen på Jochstock Xpress-heisen.

★★★★★

 

Topptur
★★★★★

 

Tips
▶ Vær tidlig ute. Engelberg er som sagt lett tilgjengelig, og det er mange dyktige skikjørere i og rundt landsbyen. Når skiforholdene er gode, gjelder det å stå klar når heisen åpner.

 

Bakkekjøring
★★★★★

Fakta: <pre></pre>

Tips
Overnatting
▶ Ski Lodge Engelberg er en sikker vinner. Beliggenheten helt inntil togstasjonen, midt i landsbyen, er perfekt. Hotellet er en naturlig samlingsplass for afterski, middag og henging i baren. Det er et slags skandinavisk midtpunkt i Alpene, og selv om klientellet først og fremst består av svensker, er stemningen internasjonal.
▶ Hotel Bellevue, rett overfor togstasjonen, er et billigere og enklere alternativ.
▶ Hotel Hoheneck i hovedgaten Dorfstrasse er et annet hyggelig, svenskeid hotell.

 

Tips
Langhelg
Fly til Zürich tidlig torsdag eller fredag morgen og kjør pudder i Engelberg allerede etter lunsj. Få skisteder i Alpene kan nås like raskt, mye takket være den korte turen – en drøy time med bil, halvannen med tog – fra Zürich flyplass. Dropp leiebilen og ta toget fra flyplassen i Zürich. Enklere, bedre for miljøet, billigere og dessuten får du tid til å lese bok og nyte naturen.

Fakta: <pre></pre>

Tips
Mat og drikke

▶ Alpenclub ligger i Engelbergs eldste bygning, noe som forklarer det lave taket og den erkesveitsiske innredningen. Maten holder høyt nivå.
▶ Restauranten på Ski Lodge Engelberg heter Brasserie Konrad og er blant landsbyens beste. Iblant kommer stjernekokker fra Skandinavia på besøk.
▶ Drikk kaffe fra automaten ved taubanen som går fra Trübsee opp mot Stand. Kaffen koster én sveitserfranc – ni kroner.

★★★★★

 

Verdt å få med seg
Älplermagronen
En sveitsertysk spesialitet som ofte serveres på restauranter i Engelberg. Ingrediensene er makaroni, ost, eplekrem, kjøtt og grønnsaker. En skikkelig kaloribombe!

 

Tips
Drinker
▶ Baren Yucatan er en klassiker, kanskje først og fremst for en afterski-øl, men også senere på kvelden.
▶ Spindle er Engelbergs eneste nattklubb, men om det tegner til bra skikjøring neste dag, bør du ikke gå dit. Hotel Hoheneck har en hyggelig bar, det samme har Ski Lodge Engelberg.

 

Tips
Historie
▶ Besøk det gamle klosteret fra 1100-tallet. Det koster bare et par sveitserfranc, og man får en historietime av rang.

Fakta: <pre></pre>

Verdt å få med seg
Galtiberg
Fra toppen av Titlis og ned til dalen er det 2000 fallhøydemeter. Galtiberg er en ordentlig alpeklassiker og en spektakulær tur som ikke byr på noen åpenbare vanskeligheter for en dyktig frikjører. Guide anbefales likevel, du vil ikke kjøre feil her.

MER FRA SKIGUIDEN: I italienske Courmayeur kan pudderet nytes i ro og fred.


Se også:
DEN GRØNNE LINJEN: Topprestauranter i New York skyver kjøttet til side og gir grønnsakene hovedrollen.
LØRDAG HELE ÅRET: Saturday Group revolusjonerte moteverdenen. Møt svenskene bak den omtalte Justin Bieber-kampanjen.
MIN LIDENSKAP: Forfatter Ragnar Hovlands trofaste følgesvenn er ukulelen.

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.