Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

De dyreste hi-fi-kablene er ikke nødvendigvis de beste

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Disse er laget på gamlemåten og låter minst like bra som mer eksotiske og kostbare materialer.

På den årlige hi-fi-messen i München er det hvert år ett rom skiller seg ut. En søkkrik koreansk hi-fi-entusiast har verdens største samling av gamle hornsystemer fra Western Electric, slike som ble brukt i kinoer i USA fra 1930-tallet og fremover.

Fakta: Duelund dca12ga

duelundaudio.com

Dansk høyttalerkabel laget etter nesten 100 år gamle designprinsipper. Kan bestilles via nettstedet.

For egen regning flyr vår mann et av disse gigantiske anleggene over til Tyskland, der det gamle rælet spiller bedre enn så å si alt av moderne, strømlinjeformet hi-fi, med sjokkerende dynamikk og uanstrengt oppløsthet.

På gamlemåten

Med denne lydopplevelsen friskt i minne blir jeg oppmerksom på at en kjent dansk produsent av elektronikkomponenter, Duelund Coherent Audio, produserer kabler som er en direkte videreføring av konstruksjonene til nettopp Western Electric. Kablene lages på gamlemåten, med mange tynne tråder av fortinnet kobber, tvunnet og kledt i en strømpe av bomull bakt i olje.

Ekstra interessant blir det når kablene representerer et stykke viktig hi-fi-historie, og en interessant retro tilnærming


Få ting debatteres hardere i hi-fi-kretser enn om kan høre forskjell på kabler. Det kan man, men forskjellene står sjelden i forhold til prisen. Når enkelte høyttalerkabler går for mer enn 75.000 kroner meteren, er det ikke rart kabeldebatten raser.

Da er det unektelig mer sympatisk med priser på 150 kroner meteren, som hos Duelund. Ekstra interessant blir det når kablene representerer et stykke viktig hi-fi-historie, og en interessant retro tilnærming.

Naturlig glød. Kablene leveres i flere tykkelser, som kan brukes både som signal- og høyttalerkabel. Selv den tykkeste, DCA12GA, som jeg testet i mitt anlegg, har ikke større diameter enn 3,6 mm. Ved siden av noen av de mer eksklusive høyttalerkablene ser den nærmest ut som svart hyssing.

Man trenger to lengder til hver kanal, én til pluss og én til minus. Har du tre meter mellom høyttalere og forsterker, trenger du med andre ord totalt 12 meter kabel. Kabelen leveres på rull, uten kontakter. Det bare å avisolere endene og skru dem rett fast i forsterkerens høyttalerterminaler. Dyre spade- eller bananplugger gir uansett ikke bedre elektrisk forbindelse enn naken kabel.

Og så viser det altså seg at noe så old school som fortinnet kobber i oljeimpregnert bomull låter minst like bra som mer eksotiske og kostbare materialer. I mitt system opplevde jeg at kablene fra Duelund bidro med en noe mer «musikalsk» tone, omtrent slik en rørforsterker kan låte mer «musikalsk» enn en transistorforsterker. Musikken fikk en egen naturlig glød, men ikke på bekostning av oppløsning og presisjon.

Tvert imot hørte jeg minst like mye dynamisk snert, og mer av instrumentenes tekstur, enn med langt dyrere kabler fra en kjent hi-fi-produsent.

'(Vilkår)