Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Jimmy Linus
Jimmy Linus les mer

Theodor (11) trener tre timer hver dag

Talentene som sikter mot verdenstoppen utfordrer de norske reglene for barneidrett. Møt fem av dem.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Hvor tidlig må du starte med idrett for å bli blant verdens beste? Diskusjonen har gått siden barneidrettens spede fødsel på 1930-tallet, da lederne av Arbeidernes Idrettsforbund for første gang delte ungene opp i lag og blåste i fløyten. For å demme opp for det økende prestasjonspresset blant de yngste, innførte Norges Idrettsforbund, som eneste land i verden, barneidrettsbestemmelsene for 25 år siden. De sier at frem til året ungene fyller 13 år, skal barneidretten sikre et tilbud uten forskjellsbehandling. Alle barn skal inkluderes, uavhengig av ambisjoner og nivå. Frem til 11-årsalderen er det ulovlig med resultatlister. Konkurrering utenfor lokalkretsen tillates ikke – internasjonalt er det uaktuelt. Spørsmålet er hvor lenge.

– De vedtatte prinsippene rundt barneidretten tøyes og brytes daglig. Noen ganger av ren uvitenhet, men som oftest fordi foreldre og trenere er uenige med bestemmelsene, sier Mads Andreassen i Norges Idrettsforbund.

Møt fem talenter som i årevis har rundspilt sine jevnaldrende. Sammen kan ta de ta norsk idrett til nye høyder. Hvis de får lov.

Se bildeserie i DN Play og les hele saken i dagens D2.

Videoer fra D2