Slik skapte hun «Skam»

Tekst
Foto

Julie Andem, regissør av NRKs ungdomsseriefenomen «Skam», ville bare fortelle historier om og for tenåringsjenter. Så tok det litt av.

Julie Andem, regissør av NRKs ungdomsseriefenomen «Skam», ville bare fortelle historier om og for tenåringsjenter. Så tok det litt av.

«‘Skam’ har jeg bare sett én episode av», skrev kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) beskjemmet i en epost, «men jeg forsto med en gang at verden har endret seg siden ‘Borgen skole’, selv om ungdomslivet også den gang besto av kjærlighet, hormoner og dramatikk. Jeg har planer om å få sett resten av serien innimellom alt annet, ikke minst fordi andre av mine venner mellom 30 og 40 har anbefalt denne serien som på nettsidene har en anbefalt målgruppe på 15 år.»

UNDER RADAREN
Ifjor høst, på samme tid som NRK begynte å sende «Unge lovende», et samtidsdrama fra Oslo om tre kvinner i 20-årene som forsøker å realisere seg selv, la statskanalen også ut en ny nettserie om en jentegjeng med et noe mindre ambisiøst prosjekt: Å komme på den kuleste russebussen ved Hartvig Nissen videregående. «Skam», som serien het, fremsto egentlig på flere måter mindre ambisiøs.

Over til Noora. Regissør Julie Andem (til venstre) instruerer Josefine Frida Pettersen, som spiller Noora, hovedpersonen i sesong to av NRKs ungdomsserie «Skam». Foto: NRK

Den var ikke et forsøk på å lage en norsk variant av ­HBO-suksessen «Girls», som «Unge ­lovende» kunne forstås som, men bare en ten­årings­opp­datering av «Jenter», fjortisdramaet på NRK ­Super. Mens «Unge ­lovende» ble promotert av NRK som «serien alle snakker om», ble ikke «Skam» promo­tert i det hele tatt.

Men fra første episode – som starter med replikken «Den globale mentaliteten beveger seg stadig mer mot fri verdenshandel og en økt markeds­liberalisme», og slutter med rep­likken «Døh, ikke vær så luremus’a» – var det åpenbart at «Skam» gikk utenpå det meste som det virket naturlig å sammenligne serien med. (Kanskje til og med, som kunnskapsministeren var inne på, «Midt i smørøyet»-serien «Borgen skole».)