Da Tøyen ble hip

Tekst
Foto

Problem-Tøyen, Innvandrer-Tøyen og Museums-Tøyen har fått selskap av Trendy-Tøyen.

Problem-Tøyen, Innvandrer-Tøyen og Museums-Tøyen har fått selskap av Trendy-Tøyen.

– Det jeg ser og opplever i dag, er kraftigere enn jeg har opplevd tidligere når noen har presentert sitt hjemsted. Fordi det er så … jævla ekte.

Kortreist. «Ops, glemte Tøyen» er en klassisk vandrehistorie om t-baneføreren som bare fortsatte til Ensjø. Nå er det flere grunner til å gå av banen her.


Rune Gerhardsen (69) ser ut over beboerne som feirer platen «Lyden av Tøyen» i toppen av K1-bygget i Kolstadgata. Han har hørt nyskrevne sanger som «Tøyen, hjertet av Oslo» og «Tøyen, jeg elsker deg», sett somaliske mødre diske opp buffet og fortalt om hvordan hans far, Einar Gerhardsen, ikke ville flytte ungene til statsministerboligen i St. Olavs gate da Rune ble født i 1946.

– Han ville at vi skulle vokse opp på østkanten. Da Nikita Khrusjtsjov i 1964 besøkte oss i fjerde etasje i Sofienberggata, sa han: «Her er det jo bra, men hvor er det egentlig dere bor?» Det spørsmålet røper mye, både om Khrusjtsjov og far, forteller Gerhardsen om da Sovjetunionens øverste leder kom på besøk.

Lanseringsfesten er nok en liten seier i Tøyen-beboernes mangeårige kamp for det tett befolkede boligområdet som klynger seg rundt Tøyensenteret, tidsriktig omdøpt til Tøyen torg. Også i år dukker Tøyen stadig opp i nyhetene, i løpet av årets to første måneder er det 299 treff i avisarkivet Retriever, men den evige runddansen mellom Problem-Tøyen, Innvandrer-Tøyen og Museums-Tøyen har fått selskap av nykommeren Trendy-Tøyen.

Bydelen huser nå Øyafestivalen, Mini-Øya og X Games, den har fått Tøyen-Cola, gourmetrestaurant, cocktailbar og sportsklubb. Torsdag åpnet Norges første rene ungdomsbibliotek her, og i løpet av våren kommer gründertiltaket Tøyen Startup Village på plass.