Han bygget hytte på 300 kvadrat til svigermor

Tekst

Høyt oppe. – Mange som bygger her, legger huset nede på bakken, og da blir første etasje dekket av snø om vinteren. Her er hele huset hevet en etasje, sier den norske arkitekten Casper Mork-Ulnes, om familiens feriehus i Sugar Bowl, California. Foto: Bruce Damonte

– Jeg var litt bekymret for det vinduet, men ingeniøren mente at du kan parkere en Cadillac oppå.

– Det er et veldig enkelt konsept, sier Casper Mork-Ulnes.

Fakta: Arkitekt: Mork Ulnes Architects

morkulnes.com

Norsk-amerikansk arkitektkontor, ni ansatte fordelt på Oslo og San Francisco.

Tegner hovedsakelig privatboliger og ferie­hus, både i ­Norge og USA.

– Huset hviler på den høye betongsokkelen på grunn av all snøen.

Han snakker om fritidshuset han har tegnet til svigerfamilien sin ved feriestedet Sugar Bowl ved Lake Tahoe i California – et område som hver vinter får opptil 18 meter snø.

– Det er et av få steder i USA hvor du ikke kan kjøre helt frem. Da jeg kom igår kveld hadde jeg med begge barna og masse oppakning, og tok en taxi-snøscooter. Ellers er det bare å gå en kilometer på ski, sier arkitekten på telefon fra huset.

På topp. I øverste etasje er det stue, kjøkken og svigerforeldrenes soverom. – Alle vindusflatene kan åpnes, slik at ute og inne glir litt sammen, sier Casper Mork-Ulnes.

Vinkelrett. – Hele konseptet er enkelt: Takutspringet beskytter både mot snø om vinteren og sol om sommeren, sier Mork-Ulnes.

Skreddersydd. Bak interiøret står Lexie Mork-Ulnes, arkitektens kone. Hun er interiørdesigner, og er ansvarlig for interiøret på de fleste av arkitektfirmaets prosjekter. – Dette er et veldig kjært område for oss. Sugar Bowl ligger i Norden kommune, og minner veldig om Norge, sier Casper Mork-Ulnes.

13