Bak masken

Tekst
Foto

Andrew Murray måtte bli rockestjerne før han var klar for å møte faren sin.

Andrew Murray måtte bli rockestjerne før han var klar for å møte faren sin.

Det startet på Rykkinn i Bærum. Andrew Murray (27) har skotsk mor og faren er ivoriansk. Han gikk med avisen for å få råd til samme type gitar som helten Knut Schreiner. Ti timer hver dag gikk med til å spille gitar. Han slo gjennom med bandet Eye Emma Jedi. Fremdeles er de det eneste bandet som har fått seks av seks singler listet på NRK P3. De spilte over 100 konserter i Europa det første turnéåret. Siden de la prosjektet på is i 2013, har Murray produsert for andre band, vært dj og remikset for blant annet Grimes. I år er han tilbake med bandet Lovespeake – og aktuell med soloprosjektet Baya.

Baya er mellomnavnet til faren min. Albumet handler mye om å bli kjent med ham

– Baya er mellomnavnet til faren min. Albumet handler mye om å bli kjent med ham.

Fakta: Baya

Soloprosjektet til Andrew Murray

soundcloud.com/officialbaya

– Historien vår starter i 1987, da han møter moren min ute på byen i Oslo. De forelsker seg og snart er jeg på vei, forteller Andrew Murray.

Som en av de første vestafrikanerne som fikk et internasjonalt kunststipend, reiste Bruno Baya Sompohi (60) til studier i Roma og kunstakademiet i Bergen, før han endte opp i Oslo. I løpet av tiden i Norge etablerte han seg som kunstner. Ved å snu et prospektkort, oppdaget han at det gotiske kirkevinduet har store likhetstrekk ved en maske fra hans egen religion. Men i 1988, samme år som Andrew ble født, ble han sendt ut av Norge da papirene ikke var i orden.