Heftig kunstkrangel ble tegneserieroman

Tekst

Illustrasjon: Siv Nordsveen / Jippi Forlag

Tegneserieroman om gledene og utfordringene ved å kjøpe – og skape – kunst.

Har du noen gang sett et kunstverk du bare må ha, selv om du egentlig ikke har råd? Dette skjer med kunstneren Siri, som sjonglerer kampen med det hvite lerretet, deltidsjobb og familie­forpliktelser, når hun snub­ler over et maleri i Brussel. Ektemannen er skeptisk, og dessuten lei av å vaske opp for hånd. Skal han ofre innkjøpet av den planlagte oppvaskmaskinen for noe å henge på stueveggen må Siri sette ord på hva som er så spesielt med akkurat dette bildet.

Fakta: «Ting vi trenger»

Tegneserieroman av Silje Rønneberg Hogstad og Siv Nordsveen

jippicomics.com

– Starten av historien har store likheter med mitt eget liv, da jeg og mannen min kom i en heftig diskusjon da jeg ville kjøpe en tegning vi hadde sett på utstilling. Mannen min syntes det var en utrolig dårlig og ufornuftig idé, han er akademiker og har en annen måte å tenke om kunst på, forteller Silje Rønneberg Hogstad (39).

«Ting vi trenger» er blitt en tegneserie om hva som skjer når kunsten møter hverdagen, skrevet av tegneseriedebutant Hogstad, med utdannelse fra Kunsthøgskolen i Oslo, og tegnet av hennes barndomsvenninne fra Trysil, Siv Nordsveen (38), anima­sjonsutdannet fra Volda og tidligere kjent for stripe­serien «Sara Sahara». Det var Nord­sveen som foreslo at opplevelsen kunne bli tegneserie, etter at Hogstad fortalte hvordan mannens motforestillinger tvang henne inn i nye tankespor.

– Da han presset meg til å forklare på en rasjonell måte, og i et konkret språk, hvorfor akkurat den tegningen var så spesiell, ble det kjempevanskelig å peke på hva som «treffer», dette blir spesielt tydelig når det er snakk om et abstrakt bilde.

For Hogstad var det en ny opplevelse å bli stilt til veggs på den måten, hun var vant til å snakke med kunstnerkolleger.