Jentefronten

Tekst
Foto

Spice Girls formet en generasjon norske kvinner. 20 år etter gjennombruddet får «girl power» ny kraft.

Spice Girls formet en generasjon norske kvinner. 20 år etter gjennombruddet får «girl power» ny kraft.

Livet til skuespiller Alexandra Gjerpen ble aldri det samme etter at hun så musikkvideoen til Spice Girls’ «Wannabe» sensommeren 1996. Hun var 11 år gammel, og drømte om å være Madonna og gifte seg med tv-helten MacGyver, da Scary, Sporty, Ginger, Baby og Posh forandret dynamikken blant jentene i femteklasse i Sandnes.

Plutselig handlet hverdagen om å skape små minia­tyrutgaver av krydderjentene, en seig dragkamp om hvem som skulle være hvem, og diskusjoner om hva tekstlinjen «I really wanna zigazig-ha!» betydde. Gjerpen fikk rollen som Scary Spice etter avstemning, på grunn av sitt krøllete, fjonete hår, og venninnene samlet seg i formasjon foran tv-skjermen for å øve inn dansetrinnene fra videoene.

– Vi gikk fra å være de litt grusomme, tosomme bestevenninnene, til å bli den der gjengen. Vi brukte veldig mye tid sammen, bare oss jenter. Vi hadde fått noe som var vårt, akkurat i den brytningstiden der du går fra å leke med dokker og inn i tenåringslivet. Spice Girls var ikke så sexy som Madonna, de var lekne, og det fikk vi også lov til å være, forteller Gjerpen, som svært gjerne tar en pause i innspillingen av andre sesong av NRK-serien «Unge lovende» for å mimre om Spice Girls.

Scary Alex. – Jeg ville egentlig være alle, men ble Scary Spice, mest på grunn av håret mitt. Men ofte ville jeg være Mel C, fordi hun hadde de kule delene av sangene og de beste dansetrinnene. Posh gjorde derimot ikke så mye av seg, hun var ikke så kul for en ti-elleve-åring, men vi tvang en jente til å være henne, forteller Alexandra Gjerpen. Styling Margrethe Gilboe / Pudder Agency Hår og make-up Jens Wiker / Style Management