Ord og fjell

Tekst
Foto

Boksalg fra fjøs, naust, skur og posthus – bokbyen i Fjærland fyller 20 år.

Boksalg fra fjøs, naust, skur og posthus – bokbyen i Fjærland fyller 20 år.

– Om bokbyen har innfridd alle forventningene, vet jeg ikke. Men vi trengte kanskje å ta litt hardt i, sier Kjell Arve Straumsvåg, som driver antikvariat i annen etasje over dagligvarebutikken i Fjærland.

Fakta: Fjærland

Tettsted i Sogndal kommune preget av bruktboksalg. Feirer 20 år som bokby.

bokbyen.no

For det så en stund ganske stygt ut for Fjærland. Jo visst var det vakkert der, med grønt brevann som stupte nedover fjellsidene og endte i Fjærlandsfjorden, en av de innerste armene til Sognefjorden – men bygda var lenge et sted ingen reiste til med mindre de virkelig mente det. Så fikk noen en idé: Hva med å bli bokby?

Tanken var ikke tatt ut av løse luften: På 1960-tallet begynte Richard Booth i Wales å selge trailerlass med bruktbøker i en nedlagt kino på hjemstedet Hay-on-Wye. Og han solgte ikke bare bra, salget ga stedet ny giv. Bokbyer, det vil si tettsteder med bruktbokhandel som dominerende særpreg, ble etterhvert et internasjonalt fenomen.

I Fjærland selges bøker fra fjøs, bank, naust, skur, posthus og fergeventerom, langs en veistump på 300 meter, fra 1. mai til midten av september. Bokbyen har sine arrangementer, også – som boknatt, bokstabling, bokbysti for barna og seminarer. Det største arrangementet er helgens store salg:

Ærlighet selger. En tier i kassen, og boken er din.

Bunnpoesi. Man trenger ikke lese hele tiden. Kast snøret i Fjærlandsfjorden eller besøk Norsk bremuseum like ved.