– Jeg har trodd at glade folk er mindre smarte

Tekst
Foto

«Westworld»-aktuelle Ingrid Bolsø Berdal har misforstått hva det vil si å leve.

«Westworld»-aktuelle Ingrid Bolsø Berdal har misforstått hva det vil si å leve.

– Jeg har begynt å synge igjen! Det er jo noe av det jeg synes er aller artigst. Hvorfor synger jeg ikke mer da? Spør meg!

– Hvorfor synger du ikke mer?

Fakta: Ingrid Bolsø Berdal

Skuespiller

Aktuell som Armistice i HBO-serien «Westworld».

Født 2. mars 1980 på Utøy på Inderøy i Nord-Trøndelag.

Ferdig utdannet ved Teater­høgskolen i 2004.

Mottok Heddaprisen som årets debutant i 2005 og Amanda-pris for beste skuespiller i 2007.

Kjent fra filmer som «Sønner», «Fritt Vilt» og «Hercules».

Ingrid Bolsø Berdal (36) tar en av sine lange pauser, hun kan være stille i over minuttet, gjerne med øynene lukket, før all «ketchupen» plutselig kommer på en gang.

– Jeg har misforstått noe. Jeg har trodd at det som er viktig, er intellektuelle fremstillinger, det som forteller noe seriøst, som har en god analyse, som har kompetanse. Jeg hadde på et tidspunkt en eksistensiell krise med hele skuespilleryrket, jeg tenkte: «Skal jeg lære meg det som står på dette arket, og så skal folk tro at jeg kommer på hva jeg skal si her og nå? Det er jo helt meningsløst!» Jeg tvilte ikke bare på meg selv som skuespiller, jeg tvilte på hele formatet, jeg måtte tilbake til greske myter og tidenes opprinnelse for å forstå at det ligger noe vesentlig i mennesket som gjør at vi trenger historiefortelling, at vi kan lære noe om oss selv. Først da tenkte jeg: «Ok, kanskje det har en mening likevel.» Og så har jeg kommet dit når det gjelder sangen også. Jeg har skjønt hvor mye glede det går an å bringe til verden med sang, og hvor stor verdien av å være glad er i seg selv.

Hun stopper opp, rynker pannen og demper stemmen et hakk.