Øyet som ser

Tekst

En hyllest til bokaktuelle Nicholson Baker, litteraturens vikarlærer.

En hyllest til bokaktuelle Nicholson Baker, litteraturens vikarlærer.

En hyllest til Nicholson ­Baker, litteraturens vikarlærer.

Nicholson Baker følger meg på Twitter. Dette var et stort, lite øyeblikk i høstens kontorhverdag, inntil jeg oppdaget at den 59-årige amerikanske forfatteren følger alle som følger ham på Twitter. Hvem kan få noe ut av en Twitter-strøm bestående av over 2000 personer, som i mange tilfeller kommuniserer på språk han ikke forstår? Ingen, bortsett fra Nicholson Baker.

«Jeg er et bekymringsløst, lykkelig, stort, skinnende, slimete øyeeple av underlig undring», skrev han nylig i New York Times Magazine. «Uansett hvilken retning jeg ser, vil jeg finne noe interessant. Det er det som er så ekstremt interessant: Alt er interessant.»

Han snakket om hvorfor han skrev sin siste bok – nylig utkomne «Substitute», som skildrer hans 28 dager som vikarlærer på en amerikansk barne- og ungdomsskole – men han snakket på en måte om hele sitt forfatterskap og vesen.

En kan egentlig begynne hvor som helst blant Bakers 16 bøker, og en verden vil åpne seg. Akkurat nå, for eksempel, la han ut et bilde av reddiker på Twitter. Og med ett er det som man ikke har sett reddiker før man har sett dem gjennom hans lykkelige, slimete øyeeple.