– En dårlig dag på Twitter er ikke nødvendigvis dårlig i virkeligheten

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen V. Gonsholt publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Den amerikanske journalisten Virginia Heffernan (47) mener folk bekymrer seg for mye for internett.

IRL. Kulturkommentatoren Virginia Heffernan har vært på internett siden 1979, men noen ganger går hun rundt i byen som en vanlig kvinne. Her hos Fritt Ord-stiftelsen i Oslo.

Den amerikanske journalisten Virginia Heffernan (47) mener folk bekymrer seg for mye for internett.

I 1979, ni år gammel, ble professordatteren Virginia Heffernan innlemmet i et forskningsprosjekt ved eliteuniversitetet Dartmouth i hennes hjemstat New Hampshire. Prosjektet var ledet av John Kemeny, rektor ved universitetet og en av skaperne av det tidlige programmeringsspråket Basic.

Målet med prosjektet var at deltagerne skulle bli kvalifisert til å jobbe for det amerikanske romfartsprogrammet Nasa, og for å bli kvalifisert til det, fikk Heffernan tilgang til hva hun senere skulle komme til å beskrive som «den menneskelige sivilisasjons største mesterverk»: internett.

Det het riktignok ikke internett den gang, men Advanced Research Projects Agency Network, eller Arpanet, og det førte henne ikke til Nasa eller verdensrommet, men til en annen type ytre rom, et gryende samfunn av diskusjonskanaler og online-rollespill, alt sammen kjennetegnet av grønn skrift mot en svart skjerm, det førmoderne internettets rudimentære brukergrensesnitt.

– Grønne bokstaver i et svart rom, sier Virginia Heffernan (47), fortsatt andektig ved minnet.

– Et dypt, uutgrunnelig rom.