Kunstner Andrea Zittel stilte seg selv et enkelt spørsmål: «Hvordan skal vi leve?»

Tekst
Foto
Joshua Tree

Nå valfarter kreative fra hele verden til hennes kunstleir i ørkenen.

Levende kunst. ­Andrea Zittel har bosatt seg og åpnet kunstleir midt i ørkenen i California. – Livet mitt er på mange måter et levende kunstprosjekt, sier hun.  

Nå valfarter kreative fra hele verden til hennes kunstleir i ørkenen.

Tolv små, sovevennlige aluminiumsvogner står tilsynelatende tilfeldig plassert i et landskap med rødlige fjell, tørr jordskorpe og avrundede steinblokker. Vognenes metalliske overflate speiler en klar, lyseblå himmel. Det kunne ha vært på en annen planet eller i en scene fra en science fiction-film, men vi befinner oss midt i kunstleiren A–Z West i ørkenen ved nasjonalparken Joshua Tree, to timer utenfor Los Angeles.

Duren fra en firehjulstrekker bryter stillheten. Andrea Zittel (51) parkerer og hopper ut av førersetet. Kunstneren har bodd i ørkenlandskapet i nesten 18 år. De utenomjordiske sovevognene, et langstrakt kunststudio, klærne hun går i, maten som spises, møblene, de sosiale aktivitetene – alt er brikker i Zittels omfangsrike og eksperimentelle kunstprosjekt.

Futuristisk. Tolv egendesignede sovevogner er plassert i det varierte ørkenland­skapet. Her kan kreative mennesker fra hele verden tilbringe en uke i bytte mot at de hjelper til daglige med gjøremål.  

– Å, for en ironi, utbryter hun.

– Jeg flyttet ut i ørkenen for å fjerne meg fra den kommersielle kunstverdenen og få tid til alt man ikke rekker i byen, men nå står jeg her – mer opptatt enn noensinne.