– Da jeg gikk på NHH, var alle så opptatt av å tenke riktig. I kunsten er det helt omvendt

Tekst
Foto

25 år gammel er Gard Eiklid en rutinert kunstsamler, Bjarne Melgaards gallerist i Norge – og eier av galleriet der Melgaard holder sin første store soloutstilling i landet på 17 år.

Kunst og penger. Da han var rundt 18 år, skjønte Gard Eiklid at kunsten han så på museene ikke hadde kommet dit av seg selv. – At man kunne kjøpe og selge kunst var en slags aha-opplevelse for meg, sier Eiklid, som i en alder av 25 eier og driver det kommersielle galleriet Rod Bianco.  

25 år gammel er Gard Eiklid en rutinert kunstsamler, Bjarne Melgaards gallerist i Norge – og eier av galleriet der Melgaard holder sin første store soloutstilling i landet på 17 år.

– Forsiktig, stopp … Stopp!

Halvveis i trappen mellom første og andre etasje i et trehus fra 1790 er et gigantisk Bjarne Melgaard-maleri i ferd med å kile seg fast mellom to vegger. Den okergule bygningen innerst i Lille Frogner allé i Oslo ble brukt som landsted av kong Karl Johan på 1800-tallet, og husets nåværende eier – 25 år gamle Gard Eiklid – har parkert en lastebil ved inngangen. Sammen med sjåføren prøver han nå å få så mye av lasten som mulig opp i husets andre etasje. Bosatt i slike herskapelige omgivelser, som billedkunstner Bjarne Melgaards gallerist i Norge og eier av galleriet Rod Bianco, skulle det bare mangle at Gard Eiklid oppbevarte kunsten hjemme hos seg selv i stedet for å la verkene bli stående på et mørkt lager.

Stang inn

– Hente, pakke, løfte, rigge, ordne. Dette er 90 prosent av det vi driver med, sier en andpusten Eiklid, og erkjenner at han må gi opp de største bildene.

Fakta: Gard Eiklid

Gallerist og kunstsamler

Født 1991

Eier Oslo-galleriet Rod Bianco med Svein Roar Grande, og driver det med Tuva Tronsdatter Trønsdal.

Bjarne Melgaards første store soloutstilling i Norge på 17 år vises på Rod Bianco fra 17. mars til 22. april.