Keramiker og transvestitt Grayson Perrys oppgjør med verdens menn

Tekst

Kunststjernen Grayson Perry (56) er berømt for sin keramikk og for å kle seg i kjoler. I en ny bok mener han det står dårlig til med verdens manndom.

Kjønnssynser. Grayson Perry, her iført karakteristisk fargesprakende gevanter på Royal Academy i London i fjor, har skrevet bok om maskulinitet, et omstridt tema han – takket være sitt kvinnelige alter ego Claire – betrakter fra flere ståsteder. Foto: Jeff Spicer/Getty Images

Kunststjernen Grayson Perry (56) er berømt for sin keramikk og for å kle seg i kjoler. I en ny bok mener han det står dårlig til med verdens manndom.

I en tid da vi nesten daglig våkner opp til nye hodeløse påfunn på den andre siden av Atlanterhavet, tenkt ut av en mann som representerer en maskulinitet så forstokket at virkeligheten overgår parodien, er en bok om temaet skrevet av Englands mest berømte transvestitt særlig velkommen.

Donald Trump blir bare så vidt nevnt i «The Descent of Man», for Grayson Perry forfattet den før det amerikanske valget. Likevel forblir bildet av både forretningsmannen med det uforståelige forholdet til språk og sannhet og hans rival Vladimir Putin, nok en statsleder som iscenesetter «manndommen» sin på en måte som for en norsk sosialdemokrat først og fremst virker ufrivillig komisk, i bakhodet mens jeg leser. Det er da også nettopp den typen maskulinitet de to representerer, boken undersøker og advarer mot. At verdens mektigste menn er så eklatante eksempler på den, er like tankevekkende som det er skremmende.

Perry kunne knapt vært mer ulik dem, sterk sportsinteresse og konkurranseglede til tross: I 2003 vant han den viktige Turner-prisen for de farge- og motivrike krukkene han lager. Da han mottok den, i selskap med sin kone og sin datter, var han kledd opp som Claire, hans kvinnelige alter ego. Den gang uttalte han at han mente kunstverdenen hadde større vanskeligheter med å håndtere at han var keramiker, enn hans valg av kjoler.

Også keramikeren har imidlertid livet gjennom undertrykt det maskuline «uhyret» han mener å ha inni seg, egenskapene som skaper flere problemer enn de løser, ifølge Perry: «Jeg ser på nyhetene, og drivkraften bak så mange av verdens problemer later til å være en maskulinitet som er ute av kontroll.»

Les mer om Grayson Perry: Ut fra innsiden