Illustratørene kommer

Tekst

Byutvikling. Et ledd i prosessen frem mot ferdig Flu Hartberg-illustrasjon til en Dagbladet-artikkel i 2013 – om skjebnen til den omstridte Y-blokken i hjertet av Oslo sentrum. Foto: Nikolaj Blegvad, Nasjonalbiblioteket

På Nasjonalbiblioteket kan du nå se det beste fra norske illustratører.

For noen år siden tilbrakte jeg et par dager i det gedigne Berlin-atelieret til den norske kunstneren og professoren Olav Christopher Jenssen. En av uttalelsene jeg husker særlig godt fra intervjuet besøket resulterte i, var noe Jenssen fortalte meg i forbindelse med sommerjobbene han som ung mann hadde i reklamebransjen, og kampanjene til det eksperimenterende Oslo-byrået Haugen & Maning, som han samlet på: «Alt jeg så, tok jeg med meg. Jeg var opptatt av skrift, av etiketter av alle mulige slag, jeg var rett og slett nysgjerrig på alt som var synlig. Jeg lærte at det ikke bare er 'Guernica' som gjelder.»

Dette kan virke selvsagt for en med Jenssens yrke, men jeg har ikke hørt noen av kollegene hans formulere det like klart: En skarp kunstner henter næring fra alskens visuelle fenomener, ikke bare fra det tradisjonen har lært ham at utgjør den «høye» kulturen. Dersom man ser nøyere etter, viser det seg at berømte kunstnere har beveget seg friere i hierarkiene enn man skulle tro, enten det gjelder Jasper Johns' virke som vindusdekoratør eller Salvador Dalís samarbeid med Walt Disney.

Fakta: «Billedlig talt – Illustrasjonskunst fra idé til trykk»

Utstilling på Nasjonalbiblioteket

Står til 13. mai

Jeg kom til å tenke på Jenssens ord da jeg nylig besøkte Nasjonalbibliotekets utstilling av norsk illustrasjon, «Billedlig talt». På samme måte er det nemlig for dagens publikum selvsagt å kunne glede seg over så vel Hanne Borchgrevinks stillfarne malerier som Finn Graffs spydige karikaturer, over så vel tegneseriekollektivet Dongerys samlede verker som Karl Ove Knausgårds «Min kamp». I 2017 utelukkende å interessere seg for det «høye» fremstår i mine øyne som gammelmodig og lite nysgjerrig, men ikke desto mindre er hierarkiene forbløffende slitesterke. At det er Nasjonalbiblioteket som arrangerer denne utstillingen, ikke en kunstinstitusjon, er i seg selv et tegn på dem.

Samarbeid