– Porsche-kjennere vil ikke engang ta i den med tang

Tekst
Foto

Gunnar Moreites Porsche Carrera er på kollisjonskurs med læreboken.

Antikvitetssamler og kroeier Gunnar Moreite (77) gjør som stadig flere nordmenn: Han kjører Porsche. Men helst av andre grunner enn hopen.

Hvorfor du og tysk bensinbørse?

Jeg liker alt som er gammelt, fordi alt som er gammelt er bra, også Porsche, når de blir gamle nok. Jeg har hatt mange rare biler og ting. Det yngste jeg eier, er en Armagnac Hors d’Age.

Stilen på Porschen din er litt udefinerbar?

Ja, det er viktig for meg at bilen har detaljer som bryter med minst et par forventninger. Det uoriginale rattet i bilen er mye kulere enn fabrikkrattet. Den har også en kul spoiler som kalles ducktail, som jeg har montert selv. Det passer meg fint at enkelte rynker på nesen. Hele bilen er en halvåpen Targa bygget om til kabriolet, altså komplett på kollisjonskurs med læreboken.

Du har med andre ord ødelagt bilen?

Altså, Porsche-kjennere vil ikke engang ta i den med tang. Jeg reiser ikke på Porsche-treff og sånn, men trives i min verden.

Fakta: Bil-CV

1969 Citroën 2 CV (1963)

1969 Austin Cooper (1969)

1974 Cortina Lotus MK2 (1969)

1980 Land Rover (1952)

1986 Riley Saloon (1954)

1995 Ford Mustang Fastback (1969)

2005 MGB (1963)

2015 Porsche 911 Carrera (1976)

Porschen låter i det minste som den skal?

Ja, jeg elsker den perfekt hvesende motorduren, som til sammenligning får den tidligere Mustangen min til å låte som en fiskeskøyte. Jeg er så glad i akkurat 1976-årgangen, som er den siste med luftkjølt motor. Det finnes knapt noe mer genialt enn å slippe å etterfylle kjølevæske.

Hva har du alltid med i bilen?

Et brannapparat som ligger mellom forsetene. Det har hengt med siden min første bil. Porschen er jo en potensiell brannbombe.

Annet utstyr for akutte nødssituasjoner?

Ja, et godt utvalg av jazz-cd-er, fra be-bop til storband. Etter å ha vært trommis i jazzband i mange tiår solgte jeg nylig trommesettet, så da spiller jeg i det minste jazz i bilen.

Er dette verdens beste bil?

Nei, denne Porschen er bare en erstatning for at jeg ennå ikke har fått tak i en Ford Cortina Lotus, en standard familiebil fra 60-tallet som ble trimmet av Lotus-fabrikken og som vant utallige billøp, også i Norge, der blant annet broren min lenge lyktes i slike konkurranser.