Bangkok på kokepunktet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Nils Anker publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Velkommen til Bangkok, klodens kanskje heteste restaurantby for øyeblikket.

 

Velkommen til Bangkok, klodens kanskje heteste restaurantby for øyeblikket.

Til Bangkok kommer en hel verden med de underligste preferanser: flukt, fristelser, fritert ris. Noen av dem får kanskje sitt utløp i turistklisjeen og prostitusjonsgaten Soi Cowboy – et 150 meters neonopplyst mikrokosmos av fyll, tanketom techno, ensomhet, lutter moro og vestlig utbytting. Unge undertøyskledde jenter stimler sammen, drar og haler i ulike versjoner av mannsarten: forvokste typer fra Flandern, nølende indere og små, hippe japanere som kun vil til de i skoleuniform. Noen av mennene har med fortvilte kjærester med flakkende blikk, andre par er fandenivoldske, frekke, forsyner seg av verden, ler den rått og hånlig midt i fleisen. En stripper avbrytes halvveis i en lapdance med bursdagssang og kake fra kollegene, en annen støttes fordrukken ut av et lokale.

Kulinarisk kilevink. Et måltid på Nahm har smakstrøkk og kompleksitet verdt flybilletten alene.  

Klokken tre om natten er alt sammen over, livet tas ut på gaten. Skamløs sexturisme er imidlertid ikke det eneste som avsløres i det lilla neonskjæret: Nesten umerkelig, som en organisme, forandrer gaten karakter. Den fylles opp av vogner, kopper og kar, plastboller, grillrøyk, glaserte kyllingspyd, spiselige insekter og bananblad. Jentene har stått og dinglet ved en strippestang hele natten, trenger mat, inntar den i undertøyet. Gaten er – som byen ellers – omdannet til et gigantisk kjøkken. Selv denne kjødets gatestubb ryddes unna for et annet, grunnleggende behov: vannet i munnen, fornemmelsen av søtt, salt og syrlig lagt på flammene. Knaset, sødmen, saltet, fettet.

Dynamisk duo. – Smil da, din feite jævel, spøker David Thompson til sin bakfulle kjøkkensjef Prin Polsuk, før han for ørtende gang genierklærer ham. Kontroversene rundt at australieren Thompson skulle åpne Thailands uttalt gastronomiske spydspiss, nådde helt til New York Times.  

– Thailendere er besatt av mat. Hvis de ikke spiser det, betyr det at de er opptatt med å tilberede, kjøpe eller sove og drømme om det, sier restauratør David Thompson.