Her skal Norges beste kaffebrenner kåres

Tekst

Fra 1850. Stabburet er ikke særlig stort, men her har Langøra kaffebrenneri holdt til i halvannet år. Foto: Kristian Helgesen/Langøra kaffebrenneri

I helgen arrangeres NM i kaffebrenning på et 20 kvadratmeters stabbur i Nord-Trøndelag.

– Hvis en tenker at alt skjer i Oslo, så er det ganske kult å arrangere norgesmesterskap i kaffebrenning i et lite stabbur i Nord-Trøndelag. Men de har gode fasiliteter, altså, sier Bjørnar Hafslund, leder i Norsk Kaffebrennerlaug og kaffebrenner hos brenneriet Kaffa i Oslo.

Ved Hjelseng gård på et høydedrag utenfor Stjørdal står et knøttlite stabbur fra midten av 1800-tallet. Her har Langøra kaffebrenneri holdt til i halvannet år – og fra 19. til 21. mai er brenneriet vertskap for norgesmesterskapet.

Bønnemøte. Gjengen i Langøra kaffebrenneri har samlet kaffesekkene. Idar Ellingsen (f.v.), Renate Aune, Kristin Sjølie og Kristian Helgesen. Foto: Øystein Lie

Ni feinschmecker-brennere har meldt seg på, blant dem Gunnar Lillevold fra Jacu i Ålesund, Simo Kristidhi fra Solberg & Hansen i Oslo, Kenneth Robertsen fra Jacobsen & Svart i Trondheim og Thomas Hernes fra Bønner i Byen i Bodø – og Langøras egen Idar Ellingsen. Kunsten med kaffebrenning er å kjenne maskinen og å være fortrolig med bønnene – de skal helst ikke bære preg av selve brenningen, men avgi aromastoffer og tilføre kaffen rett mengde syrlighet og sødme.

Fakta: NM i kaffebrenning

Arrangeres 19. til 21. mai på Hjelseng gård i Stjørdal.

trondelagkaffefestival.com

I fjor ble Idar Ellingsen norgesmester i kaffesmaking og tok sølv i kaffebrygging. Om han kjenner på forventningspresset?

– Ja, du kan si det sånn. Men kaffebønnene er like for alle, sier Ellingsen.

Deltagerne får fem sorter kaffebønner å velge i, og det konkurreres i to klasser: en stedegen kaffe og en kaffe der bønner fra ulike opprinnelsessteder skal blandes. Fem smaksdommere står klar til å slurpe og bedømme. Den som treffer best, vinner.

Ligger klare. Deltagerne i norgesmesterskapet får fem sorter bønner å velge i.  Foto: Øystein Lie

For at mesterskapet ikke skal bli for nerdete, vil det på søndag – da det avgjøres hvem som skal reise til Guangzhou i Kina for å representere Norge i kaffebrenning – også arrangeres uoffisielt VM i kaffekoking. Da er det bare å komme og koke.

– En kan ta med eget utstyr og kaffe selv, eller få det som trengs her. Vi stiller også med bål for den som vil bruke det, sier Kristian Helgesen i Langøra kaffebrenneri.