Her skal Norges beste kaffebrenner kåres

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øystein Lie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Fra 1850. Stabburet er ikke særlig stort, men her har Langøra kaffebrenneri holdt til i halvannet år. Foto: Kristian Helgesen/Langøra kaffebrenneri

I helgen arrangeres NM i kaffebrenning på et 20 kvadratmeters stabbur i Nord-Trøndelag.

– Hvis en tenker at alt skjer i Oslo, så er det ganske kult å arrangere norgesmesterskap i kaffebrenning i et lite stabbur i Nord-Trøndelag. Men de har gode fasiliteter, altså, sier Bjørnar Hafslund, leder i Norsk Kaffebrennerlaug og kaffebrenner hos brenneriet Kaffa i Oslo.

Ved Hjelseng gård på et høydedrag utenfor Stjørdal står et knøttlite stabbur fra midten av 1800-tallet. Her har Langøra kaffebrenneri holdt til i halvannet år – og fra 19. til 21. mai er brenneriet vertskap for norgesmesterskapet.

Bønnemøte. Gjengen i Langøra kaffebrenneri har samlet kaffesekkene. Idar Ellingsen (f.v.), Renate Aune, Kristin Sjølie og Kristian Helgesen. Foto: Øystein Lie

Ni feinschmecker-brennere har meldt seg på, blant dem Gunnar Lillevold fra Jacu i Ålesund, Simo Kristidhi fra Solberg & Hansen i Oslo, Kenneth Robertsen fra Jacobsen & Svart i Trondheim og Thomas Hernes fra Bønner i Byen i Bodø – og Langøras egen Idar Ellingsen. Kunsten med kaffebrenning er å kjenne maskinen og å være fortrolig med bønnene – de skal helst ikke bære preg av selve brenningen, men avgi aromastoffer og tilføre kaffen rett mengde syrlighet og sødme.

Fakta: NM i kaffebrenning

Arrangeres 19. til 21. mai på Hjelseng gård i Stjørdal.

trondelagkaffefestival.com

I fjor ble Idar Ellingsen norgesmester i kaffesmaking og tok sølv i kaffebrygging. Om han kjenner på forventningspresset?

– Ja, du kan si det sånn. Men kaffebønnene er like for alle, sier Ellingsen.

Deltagerne får fem sorter kaffebønner å velge i, og det konkurreres i to klasser: en stedegen kaffe og en kaffe der bønner fra ulike opprinnelsessteder skal blandes. Fem smaksdommere står klar til å slurpe og bedømme. Den som treffer best, vinner.

Ligger klare. Deltagerne i norgesmesterskapet får fem sorter bønner å velge i.  Foto: Øystein Lie

For at mesterskapet ikke skal bli for nerdete, vil det på søndag – da det avgjøres hvem som skal reise til Guangzhou i Kina for å representere Norge i kaffebrenning – også arrangeres uoffisielt VM i kaffekoking. Da er det bare å komme og koke.

– En kan ta med eget utstyr og kaffe selv, eller få det som trengs her. Vi stiller også med bål for den som vil bruke det, sier Kristian Helgesen i Langøra kaffebrenneri.