– Det er ikke sånn at jeg bare leverer cool elektropop

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Da Torgny Amdam fra Amulet gikk solo, våknet kunstneren i ham for alvor.

 

Da Torgny Amdam fra Amulet gikk solo, våknet kunstneren i ham for alvor.

Akkurat som Bruce Dickinson er den mest teatralske i Iron Maiden, sier Torgny Amdam, var han nok utpå kanten der selv, da han var vokalist og frontmann i hardcorebandet Amulet. Han husker at han før en turné med bandet gikk til anskaffelse av en tradisjonell pakistansk herredrakt, kombinerte den med to bandanaer og blå Clarks-sko i semsket skinn, og insisterte på å bruke habitten på hele turneen, «til resten av bandets milde hoderisting». Han strekker seg etter mobilen, prøver å grave frem bildebevis, ombestemmer seg fort.

– Jeg har nok alltid hatt en performativ edge. Litt sånn fuck this, la oss shake it up, kaste ballen i luften og se hvordan den spretter, sier Amdam.

Selv om han er blitt 42 år, far, Blindern-utdannet og boliglånsinnehaver, er det fortsatt noe uforutsigbart over fremtoningen hans. Han sitter på Bruun-Larsen i Oslo, Torshov-intelligentsiaens vannhull, nyfrisert, iført syntetiske bukser og bomberjakke. Norsken hans er marmorert med slepende engelsk, ofte hele setninger. Latteren ligger latent, bobler, truer med å koke over som ubevoktet melk på komfyren.

Alle gode ting er tre. Torgny Amdams tredje soloalbum, «Cut & Run», er konklusjonen på tre ep-er han har utgitt i løpet av våren. – Jeg var litt lei av å slippe album. Man slipper platen, får et klapp på skulderen og så synker albumet som en murstein. Man er ikke Beyoncé, som kan slippe et album ut av det blå og eie verden. Denne gangen ga vi ut tre og tre låter, med kjærlighet for hver låt, forklarer Amdam.  

– Jeg fikk muligheten til å kjøre hardere på det performative da jeg gikk solo. Jeg tror den lekenheten vil være med meg videre. Jeg har en bred sjanger-scope. Jeg tenker at jeg på et fremtidig album kan komme til å levere Stooges-aktig, fucked up rock’n’roll med en twist, liksom, sier Amdam.