150 kilometer med underjordiske hyller forteller historien om Norge

Tekst

Vil du få varsel hver gang Hanna Norberg publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Gjenstander i 22. juli- arkivet. 4000 gjenstander og 25000 enkeltdokumenter fra disse dagene befinner seg i Riksarkivet. Foto: Odd Amundsen, Riksarkivet

22. juli-bamser, Agnar Mykles originalmanus og Vidkun Quislings almanakk. Riksarkivet fyller 200 år.

Tenk om. Det er den tanken som alltid dukker opp når man rydder i boden. Det er orden versus kaos, fornuft versus nostalgi. Det er den japanske ryddeguruen Marie Kondos regel om å kaste alle ting som ikke «sparks joy» versus samlerens «tenk om». Tenk om vasen fra 80-tallet blir trendy igjen, tenk om barna dine vil høre på cd-er om ti år, tenk om den røde kjolen i størrelse small passer til jul.

Tenk om. Det er den regelen de 170 ansatte i Riksarkivet lever etter. Er det ett sted konmari-metoden aldri får fotfeste, så er det i riksarkivet på Sognsvann i Oslo. I disse syv underjordiske etasjene befinner enhver minimalists mareritt seg, 150 kilometer med hyller, alle fulle av dokumenter og ting som sier noe om Norge fra 1100-tallet og frem til i dag. Her gjelder prinsippet om at alt skal tas vare på. Alt har en verdi. For hvem vet egentlig hva de kommer til å spørre etter i fremtiden?

Til uken er det 200 år siden nasjonen Norge begynte å samle systematisk. Åsmund Svendsen er historiker og har skrevet jubileumsboken « Arkivet. En beretning om det norske riksarkivet 1817–2017 ».

Fakta: Riksarkivet

Har ansvaret for arkivene til den norske sentraladministrasjonen, altså departementer og direktorater, i tillegg til Høyesteretts arkiver.

Foto: Press Forlag

Opprettet 6. juni 1817. Første riksarkivar var Henrik Wergeland.

Oppbevarer også private arkiver, og fører tilsyn med alle arkiver i offentlig sektor.

I kjellerlokalene på Sognsvann er det mer enn 150 kilometer med dokumenter. Her finnes pergamenter fra 1100-tallet, men det meste er fra tiden etter 1814.

Inga Bolstad har vært riksarkivar siden 2014.

Jubileumsboken «Arkivet. Beretningen om det norske riksarkivet 1817-2017» er skrevet av historiker Åsmund Svendsen, gitt ut på forlaget Press.

Utgis i anledning Riksarkivets 200-årsjubileum 6. juni 2017.

Kilder: «Arkivet. En beretning om det norske riksarkivet 1817-2017» av Åsmund Svendsen, Øyvind Ødegaard – fagdirektør ved Riksarkivet, Store Norske Leksikon, Wikipedia og arkivverket.no

– Riksarkivet er først og fremst vår felles hukommelse, det er vårt langtidsminne. I katakombene på Sognsvann ser man hva staten har tenkt og gjort gjennom mange hundre år. Det er et fantastisk sted med mange skatter, her finnes det dokumenter fra middelalderen, pavebrev fra 1100-tallet og en kladd av Grunnloven, forteller Svendsen.