På vei. – De klarer å snakke om vanskelige saker som sosial kontroll, frihet og feministisk nytolkning av Koranen på så kvalifiserte måter at de ikke kan avfeies, sier Hadia Tajik om de nye muslimske feministene. Fra venstre: Linn Firdaous Nikkerud, Mina Adampour, Faten Mahdi Al-Hussaini og Namra Beatrix Saleem.   

Unge muslimske jenter gjør opprør

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kaia Eriksen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Drapstrusler, netthets og utfrysing stopper ikke de nye norske feministene.

– Før var det noen spredte stemmer. Nå er det en liten hærskare, mener Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik.

Siden årtusenskiftet har muslimske feministers stemmer i norsk offentlighet blitt høyere: Komiker og debattant Shabana Rehman, journalist og skribent Kadra Yusuf, filmskaper Deeyah Khan og forfatter og samfunnsdebattant Amal Aden var blant pionerene, men sto i stor grad alene.

– Det er først nå vi har mange unge, voksne, muslimske kvinner som kan og vil ta denne rollen i norsk offentlighet. De er velformulerte og tydelige, sier Tajik.

De spredte stemmene fra begynnelsen av 2000-tallet er erstattet av et kor: Unge, opprørske muslimske jenter og kvinner har tatt plass i det offentlige ordskiftet med sin feministiske kamp.

«Sosial kontroll, den forbanna æreskulturen, skammen de vil skylle over oss i bølger. F**K moralen de bruker mot oss og de sosiale normene de setter kun fordi vi er jenter», skrev Sofia Srour (23) på Facebook.