Mange jern i ilden

Tekst
Foto
London

Fremadstormende smeder i Storbritannia gjør det skarpt med håndlagde kjøkkenkniver.

Blenheim Forge. De tre kameratene (fra venstre) James Ross-Harris, Jon Warshawsky og Richard Wagner har gjort hobbyen til fulltidsjobb og startet egen smie. Kjøkkenknivene deres er blitt populære blant både kjendiskokker og amatører.  

Fremadstormende smeder i Storbritannia gjør det skarpt med håndlagde kjøkkenkniver.

Flammene står rundt Jon Warshawsky (32). Med stor ro fortsetter han å dyppe et rødglødende knivblad i et bad med olje. Han herder stålet som skal bli til en luksuriøs kokkekniv, en omstendelig prosess med ekstrem varme og regulert avkjøling.

Ovnen drønner, røyk veller opp fra oljefatet, slegger står lent langs veggene og en bøtte med urovekkende grønn syrevæske står på betonggulvet. Det er lett å se for seg ulykker av typen som resulterer i deformerte Batman-skurker, men så langt har Warshawsky kun fått en glo i øyet.

Sammen med to kamerater startet han smien Blenheim Forge i Peckham sør i London for tre år siden. De er del av en ny bølge entusiastiske knivsmeder som lager kjøkkenkniver for hånd. De er travle. Har svarte never og hår så fullt av pussestøv at det minner om stålull. Knivene selger fortere enn de kan smi dem, og blant kundene er kjendiskokker som Mark Hix og Hugh Fearnley-Whittingstall. Museet Tate Moderns restaurant dekker med biffkniver fra smien.

Fakta: Englands nye smier

Stål, musikk og mat

Blenheim Forge

Ligger i Peckham, londonbydelen som kalles det nye Shoreditch. Lokalene deles med et mikrobryggeri og en retro skiltmaler. Knivene er japanskinspirerte, og brukes blant annet på Tate Moderns restaurant. Rundt 25 prosent av salget er til utlandet, særlig USA. Bestselgeren santoku koster fra 2500 kroner.

blenheimforge.co.uk

Blok Knives

Blok Knives’ kjøkkenkniver lages av verktøystål fra Sheffield, og er blitt kalt knivenes Aston Martin. Smed Ben ­Edmonds er også glad i musikk og øl og ­arrangerer jevnlig Blok in Sessions, kvelder med liveband og lokalprodusert drikke, i smien. Kokkekniver fra 3500 kroner.

blok-knives.co.uk

Joel Black Knives

Joel Black kombinerer lang erfaring som kokk med formell smedutdannelse, ­lager unike kniver og arrangerer todagers lag-din-egen-kjøkkenkniv-kurs. Han driver også en popup-restaurant, The Secret Dumpling Club, der mange av knivene testes ut. Fra 2250 kroner.

joelblackknives.com

Ny selvtillit