Vaktelselskap. Tørrmodnet vaktel fra Tau i to serveringer på Re-Naa.  

Distingvert klype. Roger Asakil Joya er i verdens toppsjikt av sushikokker.  

– Det er dette som er den nye oljen, vet du

Tekst

Vil du få varsel hver gang Nils Anker publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Stavanger

Michelin-stjerner, topplasseringer i guidene og frenetisk driv på matscenen. Stavanger er Nordens nye matreisemål.

I et gammelt trehus, midt i tjukkeste Stavanger sentrum, står kokken og røyker inne. Kjeler og kar, skrammel, nips og plankverk. Det belmes østerriksk øl og usvovlet vin med fjøslukt. På anlegget dundrer det i 22 år gammel house, i The Whos frenetiske rytmeseksjon, og i gangsterrap full av bannskap. Restauranten heter Egget, og de eldre huseierne i annen etasje er heldigvis mer eller mindre hørselshemmet.

Til bardisken kommer senere østers fra Bømlo, råreker i noe chips av svinesvor, en syrefest av ceviche på torsk fra Sirevåg, samt hot sauce laget av shortskledd lokalbefolkning. En hengslete mannsling med jesusskjegg og dameveske flyr inn og ut av dørene med sigaretter, hytter nevene mot himmelen der ute, roper på noe oppe i skyene et sted, prøver å plukke med seg noe vin fra det isfylte trauet utpå trammen. Han er tidligere lokal bransjekollega av de hardtarbeidende inne på kjøkkenet – en av mange som har havnet på kokkenes skraphaug. Sånt er til å forstå, ser man inn på disse av arten: Ting går i et frenetisk tempo, innhule som langdistanseløpere gyver de løs på oppgavene med dødsforakt, kveld ut, kveld inn. Så må man jo avreagere noen timer etter service. I dag må de to ved grytene attpåtil fungere som servitører, da tredjemann foreløpig glimrer med sitt fravær.

Fakta: Egget

Restaurant i Stavanger.

Fri og kompromissløs stil med lokale råvarer, ingen meny og naturlig vin.

Startet av Roy Klausen og Anthony Orjollet i 2015.

Kjøkkensjef: Tony Martin, med bakgrunn fra Bagatelle, Renaa og Kokkelandslaget.

Adresse: Steinkargata 23

facebook.com/eggetstavanger

– Har han ikke en god unnskyldning, skal han få skambank. Jeg er kokk, ikke vinkelner, sukker Tony Martin.

Han har bakgrunn fra forehavender som Bagatelle og kokkelandslaget, jogger ut med noe på flaske som «i hvert fall smakte greit i natt».