– En elitespiritualitet preger stedet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Maren Stette Mosaker publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

New age. Denne gjengen jobber frivillig på Esalen, som ble etablert i 1962 som et senter for personlig utvikling.  

Esalen Institute i California var samlingssted for 70-tallets hippier. Nå jakter en ny generasjon på åndelighet her.

25 nakne kropper skvulper i varmt kildevann under stjerneklar himmel. Klokken nærmer seg ett om natten i badet til Esalen Institute i Big Sur, California. Det romersk-aktige anlegget ligger idyllisk til i en bratt skråning med utsikt over Stillehavet. Kildevannet, som ryktes å ha helsefremmende kraft, lukter råte, tang og våt hund. Et kjærestepar har ålet seg opp i en avlang badestamp. Det oser av svette turistkropper.

Nattbadene til Esalen Institute er blitt en populær turistattraksjon. Her er badetøy valgfritt, og historiene om hemmelige orgier og kjendisfester gjør at mystikken henger i luften. Badeseansen gir dessuten besøkende en ørliten smakebit av livet på innsiden av Esalen, som regnes for å være et av vestens ledende spirituelle sentre.

Ny epoke

Inspirert av forfatter Aldous Huxleys idé om menneskelig potensial, ble Esalen Institute grunnlagt av de Stanford-utdannede psykologene Michael Murphy og Dick Price i 1962. Esalen ble en pionér innen alternativ utdannelse og et samlingssted for noen av de fremste åndelige lederne i det 20. århundre, som holdt kurs i alt fra psykoterapi til tantra og yoga.

Fakta: Esalen Institute 

Alternativt læringssenter i Big Sur, California

esalen.org