Det grønne gullet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Tiller publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Los Angeles/New York/Oxnard/Ojai

Hva har nordmenn, Instagram, meksikanske kriminelle og Los Angeles' beste vegankokk til felles? Alle er besatt av avokado.

Foto: Sigurd Fandango

Hva har nordmenn, Instagram, meksikanske kriminelle og Los Angeles' beste vegankokk til felles? Alle er besatt av avokado.

Jevnhøye glasskrukker med fargerikt innhold står tett på kjøkkenhyllen inne på Los Angeles' beste veganrestaurant. Alt fra tørkede granatfrø, kapers, rosa pepperkorn, kullfarget kokosnøttpulver til et «kanel møter basilikum-krydder» fra Japan, står parate til å opphøye avokadoen, naturens smør, gigabæret som får all annen mat til å smake bra – og som verden ikke kan få nok av.

– Det har vært fucking bananas i det siste! sier Nick Erven (34), den tatoverte, skjeggete vegankokken som driver Erven, nettopp kåret til Los Angeles' beste nye restaurant av Los Angeles Magazine.

Selv om rekordpriser på avokado har ført til både miljøkriminalitet, smugling og drap, er det folks iver etter plantebasert mat Erven sikter til. I en enorm jerngryte koker cherrytomater og erter i safran. Erven griper tak i en flammeblåser. Avokadokjøtt skal brenne.

– Det er tre ting som garantert selger på enhver meny. Bacon, reker og avokado, sier Erven som mener det fortsatt ligger et slags stigma over det grønne skiftet, men stadfester likevel at L.A. befinner seg «midt i en vegetarrevolusjon» akkurat nå.