– Middel- og overklassen er en kjedelig gjeng. Jeg kunne aldri ha skrevet dialog for dem

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Helsingfors

Finlands fremste regissør Aki Kaurismäki lurer på om den ekte finske kulturen finnes lenger, og om han noen gang har kjent den.

Uredelig. Aki Kaurismäki har ­laget filmer i 35 år og vært på ­nippet til å gi seg flere ganger. – Det er det eneste redelige arbeidet jeg kan ta meg til, men selv dette arbeidet er uredelig, sier han.  

Finlands fremste regissør Aki Kaurismäki lurer på om den ekte finske kulturen finnes lenger, og om han noen gang har kjent den.

Regissør Aki Kaurismäki (60) fikler med e-sigaretten med en grimase forbeholdt dem som rensker dusjsluket. Han får ikke lov av konen til å røyke tobakk, sier han – han kan bomme, men ikke kjøpe, vet like godt som henne at det vil lede til tilbakefall og seksti sigaretter om dagen innen uken er omme.

Han har påbegynt et nytt og bedre liv, forteller han, over et glass hvitvin, ettermiddagens andre. Det har gått et drøyt halvår siden han pensjonerte seg selv. Under filmfestivalen i Berlin i februar sa Kaurismäki at hans seneste film, dramakomedien «Den andre siden av håpet», ville bli hans siste. Hans planlagte trilogi om flyktninger, som begynte med franskspråklige «Le Havre» i 2011, så ut til å gå inn i historien som en halvkvedet affære.

«Le Havre» (2011). André Wilms, Blondin Miguel og Laika i «Le Havre». Jack Russell-terrieren Uggies skuespillerprestasjoner i «The Artist» overskygget Laikas innsats, men hun ble likevel tildelt Palm Dog-trofeet under filmfestivalen i Cannes – sammen med Uggie. Foto: Aki Kaurismäki

Finnens svartsyn er tross alt veldokumentert. «Alle filmene mine er bare dritt», har vært et årelangt mantra. Truslene hans i Berlin ble møtt med munter skepsis. Senere, under samme festival, vant han Sølvbjørnen for beste regi.

– Jeg har lyst til å fiske, snekre, jobbe i hagen, kanskje plukke sopp – hvis da sopp fortsatt vokser vilt i skogen. Jeg har ikke plukket sopp på mange år, forteller han.