Videoene som gir «hjerneorgasmer»

Tekst

Vil du få varsel hver gang Hanna Stoltenberg publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Har du følt en behagelig kribling i hodet og nakken som respons på enkelte lyder, situasjoner eller bevegelser? Da kan du være blant dem som opplever det mystiske fenomenet ASMR.

Det finnes en kvinne på Youtube som kaller seg Gentle Whispering. Hun har nær en million kanalabonnenter – mer enn The Beatles med 880.000 og Kim Kardashian West med 630.000. Hun vil ikke si hvor mye hun tjener på videoene hun lager, men røpet nylig til CNN at det er nok til «å kunne leve komfortabelt».

I sin mest populære opplasting trommer hun neglene mot baksiden av en hårbørste, stryker fingrene over børstetaggene og grer håret med langsomme bevegelser. Hun snakker lavt og beroligende med en svak aksent. Dette pågår i seksten minutter og toogtyve sekunder. Videoen er sett nær nitten millioner ­ganger. Minst tyve av dem skyldes meg.

Fakta: ASMR

Står for «autonom sensorisk meridiansk respons» og er et pseudovitenskapelig begrep.

Begrepet dukket opp på nettet i 2010. Var ment å gi legitimitet til en følelse mange opplevde, men ikke visste hvordan de skulle snakke om.

Beskrives som «en behagelig kriblende følelse i hodet, på skalpen, ryggen eller i perifere områder av kroppen, i respons til visuelt, auditorisk, lukt og/eller kognitive stimuli».

De vanligste triggerne er hvisking, personlig oppmerksomhet, skarpe lyder («crisp sounds») og langsomme bevegelser. 

De siste årene har det dukket opp millioner av videoer på nettet som er ment å frembringe ASMR, og som hjelper folk å sove, stresse ned og føle seg bedre. 

Kilder: Wikipedia, psykologisk.no, studien «Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR): a flow-like mental state»

Kriblende sensasjon

Skriver du ASMR inn i søkefeltet på Youtube, finner du en endeløs strøm av lignende videoer, videoer av mennesker – for det meste kvinner – som snakker lavt eller hvisker, og gjør stille, metodiske aktiviteter som å brette håndklær, bla i bøker, lakkere neglene eller børste håret. Det hele har en fetisjistisk undertone, men hva er i så fall fetisjen? Hender? Hårbørster? Hvisking?