Gammel journalistikk får nytt liv på Storytel

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen V. Gonsholt publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Historien om Storytel må stadig skrives om. Nå satses det på gammel svensk magasinjournalistikk.

Foto: Storytel/Telegram Journalistik

Historien om Storytel må stadig skrives om. Nå satses det på gammel svensk magasinjournalistikk.

Har du tapt hjertet til Cappelen Damms lydbokstrømmetjeneste Storytel? Ikke jeg heller, inntil de plutselig begynte å satse på e-bøker også.

Fakta: Telegram Journalistik

Svensk forlag, nå kjøpt opp av lydbokforlaget Storytel.

Gjenutga inntil 2015 svensk magasinjournalistikk i e-bokformat.

Storytel.no

I våres overtok Storytel, som har svensk moderselskap, backkatalogen til det salige Stockholm-forlaget Telegram Journalistik, som mot slutten av sin virketid spesialiserte seg på e-bokversjoner av klassisk svensk magasinjournalistikk. E-bøkene, som ble pøst ut mellom høsten 2014 og høsten 2015, digitaliserte særlig tekster fra den svenske magasinboomen på 1980- og 1990-tallet, fra sagnomsuste blader med vagt urbane navn som Slitz, Sthlm City og Clic, og skribenter med uimotståelig svenske skribentnavn som Bobo Karlsson, Cyril Hellman og Cay Bond (en Paris-basert motejournalist, såklart).

Men det var ikke bare et nostalgisk prosjekt: Telegram Journalistik tilgjengeliggjorde også tapte nasjonale kulturskatter (som den 18 sider lange forsidesaken om Göteborg-bandet Broder Daniel i musikkbladet Sonic i 2001) og antologiserte tekster få andre forlag ville hatt åndsnærværelse til å presentere i bokform, som «Nu får det vara slutgrillat!», den syrete fotballkommentatoren Kristian Borells samlede tekster om tidligere landslagssjef og Rosenborg-trener Erik Hamrén, først publisert på nettsiden til svenske Eurosport. Og en spalte, for eksempel, om likhetene og ulikhetene mellom Tiger of Sweden-entusiasten Hamrén og den belgiske moteskaperen Martin Margiela – mer kan man på en måte ikke be om fra et prøveabonnement på Storytel.