– Turnering har fungert som terapi

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Adam Granduciel gikk i kjelleren i forkant av The War on Drugs’ gjennombrudd. Oppskriften på deres vanskelige fjerdealbum er fortsatt den samme: isolasjon.

Aktivitet. Granduciel har lært seg å holde angsten og depresjonen i sjakk gjennom å holde seg i aktivitet. – Før innspillingen av albumet begynte, hadde jeg ikke noe sted å jobbe. Jeg turnerte ikke, og brukte to måneder på å se meg om etter et studio, satt mye hjemme og tenkte. Da kjente jeg det komme snikende igjen, forteller han.

Adam Granduciel gikk i kjelleren i forkant av The War on Drugs’ gjennombrudd. Oppskriften på deres vanskelige fjerdealbum er fortsatt den samme: isolasjon.

– Jeg kunne nok fortsatt med å lage musikk uten å gjøre noen intervjuer. Nå føler jeg det inngår i en slags syklus av aksept, forteller Adam Granduciel (38).

Han er innlosjert på et av disse typete sentrumshotellene som desperat forsøker å cashe inn på kjøpekraftig motkultur, etter eget utsagn skreddersydd for «venninnegjenger, shoppere og konsertgjengere». Interiøret fremstår som en fullstendig rockestetisk nedsmelting – neonskilt, gittergjerder og vinylplater om hverandre, forvirrede spanjoler med fornuftige sko i lobbyen. Granduciel er skånet fra alt dette, sitter i hotellrestaurantens garderobeavdeling, gjemt bak tunge forheng.

– For meg er det å skrive musikk en impresjonistisk prosess. Tekstskrivingen og komponeringen flyter over i hverandre før tekstene finpusses, låtmaterialet spikkes ned til tre kvarter. Jeg vet ikke så mye om albumet før jeg får fremført musikken live og snakket om den. Jeg har lært meg å bruke disse pressegreiene til å skjønne litt mer av hva man opplevde da man skrev og spilte inn låtene, forteller Granduciel.

Fakta: The War on Drugs

Amerikansk rockeband, stiftet 2005

Albumdebuterte i 2008 med «Wagonwheel Blues».

Bandets tredje album, «Lost in the Dream», ble kritikerrost og havnet på en rekke musikkmagasiners liste over årets tre beste album.

Deres fjerde album, «A Deeper Understanding», slippes fredag 25. august.

Klassisk rock