Én båt får fiske 42 tonn av verdens mest attraktive sushi-fisk

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingrid Røise Kielland publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

– Det er sånn fifty-fifty sjanse for at vi får noe, sier den heldige fiskeren Steinar Nekkøy.

Fin og blå. MS «Hovden ­Viking» fikk 21 makrell­størjer nord for Stadt i 2015. I år skal MS «Bluefin» prøve seg på makrellstørjefiske. Foto: Øyvind Tangen

– Det er sånn fifty-fifty sjanse for at vi får noe, sier den heldige fiskeren Steinar Nekkøy.

Denne uken starter det norske fisket etter bluefin tuna, eller makrellstørje som det heter på norsk. Kun én båt har kvote, utdelt på loddtrekning, og den heldige vinner var Steinar Nekkøy (60) fra den lille øya Nekkøy utenfor Florø. Han har fisket hele livet.

– Det er sånn fifty-fifty sjanse for at vi får noe. Det er mye som skal klaffe med dette fiskeriet, sier Nekkøy, som passende nok har en båt som heter M/S «Bluefin».

Fakta: Makrellstørje

Fisket etter makrellstørje, eller atlantisk, blåfinnet tunfisk, er i gang i disse dager og varer en måned. 

For det er noe helt spesielt med denne hurtigsvømmende digre fisken, noe som gjør at man får lyst til å kalle opp båter etter den. Tidligere fantes makrellstørjen i stimevis også utenfor kysten av Norge. Nekkøys bestefar fisket makrellstørje på 1950-tallet, og fikk kjærkomne inntekter de gangene han dro i land en fangst. Norske fiskere fanget over 11.000 tonn i toppåret 1952 – fra Oslofjorden til Varangerfjorden. 450 båter var med på fisket.

I år er kvoten på 42 tonn. Én båt.