– Jeg følte meg misforstått

Tekst
Foto
New York

Et liv er ikke sort/hvitt, det har den norgesaktuelle kunstneren Rob Pruitt fått erfare.

Pandabonanza. Studioet i Brooklyn bugner over av pandaer Rob Pruitt har fått i gave. De største er på størrelse med kunstneren selv.

Et liv er ikke sort/hvitt, det har den norgesaktuelle kunstneren Rob Pruitt fått erfare.

Da det i sommer dukket opp bilder av Kinas nye solcelleanlegg, formet som to store pandabjørner, var sosiale mediers første reaksjon å spøke med om det var en «Rob Pruitt».

For selv om verkene til den amerikanske kunstneren strekker seg fra daglige Barack Obama-malerier til barnaktige tegninger på fargerike bakgrunner, er det de gigantiske panda-bildene Rob Pruitt (53) er aller mest kjent for.

Da Pruitt brøt ut av kunstnerduoen han hadde med Jack Early på 1980-tallet, var han opptatt av å redefinere seg selv, finne sitt uttrykk som kunstner alene. Hva ønsket han å si, hva ønsket han å skape, hva ønsket han å bruke tiden sin på?

Fakta: Rob Pruitt

Amerikansk kunstner

Født i 1964 i Washington, D.C.

Arbeider hovedsakelig med maleri, skulptur og installasjoner.

Mest kjent for sine store malerier av pandabjørner.

Stiller ut hos Rod Bianco i Oslo 8. september. Utstillingen står til 14. oktober.

rodbianco.com

– Jeg tror jeg alltid har følt en tilknytning til pandaen. Helt siden barndommen. Jeg har hatt en litt tåpelig forestilling i hodet om at den er en ensomt vesen. Jeg følte meg misforstått i oppveksten. Å vokse opp, som en ung homofil gutt i forstaden til en stor by som Washington, D.C. på 70-tallet, var ikke lett. Homofile ble ikke behandlet på lik linje med andre. Vi har kommet veldig langt de siste 40 årene.