Chris Kraus samler kunsttekster spesielt for norske lesere

Tekst
Foto

Forsinket berømmelse. To tiår etter utgivelsen har «I Love Dick» gjort Chris Kraus berømt. Hennes nye utgivelse på norsk kombinerer det intime og det kunstteoretiske på lignende vis.

Ny bok fra kvinnen bak suksessen «I Love Dick».

Chris Kraus har gått fra å være et fenomen i små kunst- og bokmiljøer til å fylle store saler: Da hun gjestet Litteraturhuset i Oslo to kvelder i august, var begge arrangementene utsolgt.

20 år etter at den kom ut første gang, hadde publikum kommet for å høre forfatteren snakke om «I Love Dick», boken som er i ferd med å gjøre den like skarpe som morsomme amerikaneren til en berømthet internasjonalt, og som nylig ble oversatt til norsk.

«I Love Dick» er en tekst som kombinerer brev, kunstkritikk og essayistikk, har trekk av dagboken og er et feministisk kampskrift. Kraus kaller utgivelsen en roman, selv om innholdet i den – at den kvinnelige hovedpersonen blir besatt av Dick, en annen berømt akademikermann enn den hun har levd sammen med i mange år – faktisk har skjedd i forfatterens eget liv. Dersom det er noe man lærer av «I Love Dick», er det da også å tenke grundigere gjennom forholdet mellom fakta og fiksjon, mellom tekst og «virkelighet».

Sjangerblandingen, fragmentene og undersøkelsen av kunstlivets særegne sosiologi som preger «I Love Dick», kjennetegner også «Butikken i Kelly Lake og andre historier», en samling av syv Kraus-tekster fra de senere årene som det lille forlaget H//O//F nå utgir her til lands.