Foto: Taschen

Kunstnernes tolkninger av forhistoriske skapninger

Tekst

Vil du få varsel hver gang Benedicte Ramm publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Har vært en egen sjanger siden 1800-tallet.

Hvordan så egentlig dinosaurene ut? Det er ikke godt å vite nøyaktig, ettersom de levde for 230 til 65 millioner år siden, og ingen mennesker har sett dem. Men kunstnere har lenge laget sine versjoner. Helt siden rundt 1830 har «paleoart» vært en egen sjanger: Forseggjorte, gjerne dramatiske malerier, skulpturer og tegninger av de enorme forhistoriske skapningene som en gang dominerte jorden.

Den nye boken «Paleoart: Visions of the Prehistoric Past» tar for seg dino-kunsten, som bredte seg etter de første funnene av fossiler på begynnelsen av 1800-tallet. Forfatteren Zoë Lescaze og kunstneren Walton Ford har samarbeidet om boken. Ifølge forlaget har de funnet og dokumentert store veggmalerier på museer i Moskva, blendende oljemalerier i mørke lagre i Tsjekkia og sarte akvareller gjemt i skuffer i British Museum.

Fakta: Paleoart: Visions of the Prehistoric Past

Av Zoë Lescaze og Walton Ford.

Ny bok om fremstillingen av dinosaurer i kunsten.

Ulike kunstnere kan gi samme skapning helt ulikt uttrykk, skriver Zoë Lescaze: «Iguanodon, en tre tonn tung planteetende dinosaur, like lang som en halv tennisbane, fremsto som en blodtørstig, kannibalsk drage i et bilde, som en rampete, gjengrodd øgle i et annet og en vennlig, skjellet elefant i det neste.»(Vilkår)